main logo
1930

Experți, despre vizita Kajei Kallas: UE își consolidează sprijinul

Depășind simbolismul diplomatic, vizita vicepreședintei Comisiei Europene, Kaja Kallas, la Chișinău transmite mesajul clar că Republica Moldova rămâne o prioritate pe agenda europeană, într-un context regional tot mai tensionat.

Experți, despre vizita Kajei Kallas: UE își consolidează sprijinulFoto: presedinte.md

Opiniile exprimate de experți, în cadrul emisiunii „În Context”, subliniază faptul că Uniunea Europeană își extinde sprijinul pentru securitatea Republicii Moldova, pregătind un parteneriat strategic care depășește reformele economice și instituționale, incluzând și protecția împotriva atacurilor hibride din partea Rusiei, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

Editorialistul Nicolae Negru constată că atenția UE față de Chișinău devine tot mai pronunțată. „S-a adus la cunoștința guvernării Republicii Moldova că unitatea strategică contează. Vizita este un semn de interes și al faptului că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova contează pentru Uniunea Europeană. Și, desigur, trebuie să conteze și pentru cetățenii Republicii Moldova”.

Nicolae Negru atrage atenția asupra pericolelor ignorării contextului regional tensionat, marcat de „mișcări tectonice geopolitice”. Editorialistul avertizează asupra riscurilor interne care ar putea afecta parcursul european al țării. „Dacă cetățenii Republicii Moldova nu vor fi atenți la aceste mișcări sau se vor lăsa angrenați în jocuri politice dubioase, atunci consecințele pot fi nu chiar optimiste pentru viitorul țării”.

În urma invaziei ruse în Ucraina, strategia Uniunii Europene s-a schimbat, în trecut conflictul transnistrean era văzut ca un obstacol în calea aderării, acum există premise reale pentru integrarea europeană, chiar și în absența unei soluții definitive.

„Problema transnistreană a apărut pentru a ne ține ancorați în lumea rusă. Până la 24 februarie 2022, Parteneriatul Estic nu oferea o perspectivă reală de aderare. Războiul a schimbat optica”, a menționat editorialistul.

Directoarea Centrului de Expertiză EUROPULS, Tana Foarfă, afirmă că Uniunea Europeană și-a extins rolul de partener strategic al Republicii Moldova, adaptându-se la noile realități de securitate impuse de amenințările hibride și presiunile Rusiei. Ea subliniază că UE nu mai oferă doar sprijin economic și instituțional, ci devine un actor activ în apărarea securității statelor candidate, inclusiv a Republicii Moldova.

„Uniunea Europeană nu este doar despre finanțare sau reforme. Este despre capacitatea de a putea răspunde împreună anumitor atacuri. Republica Moldova trebuie să recunoască unde nu are capacitate, pentru ca UE să poată interveni și să o susțină”, a declarat Tana Foarfă.

Potrivit expertei, Uniunea Europeană a depășit cadrul tradițional de cooperare și își extinde „umbra de capacitate” și în direcția statelor candidate, asumând un rol activ în protejarea integrității și stabilității acestora. Republica Moldova beneficiază deja, într-un mod informal, de sprijinul complet al UE, însă provocările de securitate impun consolidarea acestui parteneriat strategic.

„Este clar că, în mod informal, Republica Moldova a avut parte de toată deschiderea să beneficieze de tot ce pune la dispoziție Uniunea Europeană. Dar, la capitolul de securitate, absolut necesar, UE face un pas în față”, spune experta.

În acest context, Republica Moldova este încurajată să-și evalueze realist vulnerabilitățile și să colaboreze activ cu instituțiile europene pentru a-și consolida capacitatea de răspuns la riscuri complexe, inclusiv în sfera războiului informațional, cibernetic și a dezinformării.

Expertul în securitate, Pavel Horea consideră că Republica Moldova continuă să fie obiectivul atacurilor hibride orchestrate de Federația Rusă, ce pot pune în pericol procesul de integrare europeană al țării.

„Republica Moldova se află pe linia întâi a războiului informațional. Federația Rusă utilizează tehnici sofisticate, inclusiv manipularea alegătorilor și răspândirea de mesaje care subminează încrederea în instituțiile statale și europene(...) Se creează un portret individualizat al fiecărui cetățean, iar aceste mesaje pot schimba deciziile politice fără ca aceștia să își dea seama de influențele externe”, a declarat Pavel Horea.

Astfel, Uniunea Europeană încearcă să combată amenințările prin schimburi de informații cu instituțiile din Republica Moldova, care trebuie să rămână vigilență, a concluzionat Pavel Horea.

„Rusia sprijină partidele de extremă dreapta din Uniunea Europeană și folosește propaganda pentru a destabiliza ordinea politică din aceste state. UE a înțeles pericolul pe care îl reprezintă Federația Rusă și încearcă să pună un punct final acestor atacuri informaționale. Uniunea Europeană trebuie să sprijine Republica Moldova cu expertiză și informații pentru a proteja procesele democratice și a combate influența Rusiei”, a declarat expertul.

În încheiere, politologului român Cristian Pîrvulescu a constată că mesajul Kajei Kallas este o invitație adresată cetățenilor Republicii Moldova de a rămâne consecvenți și de a susține guvernul acolo unde acesta își asumă reforme.

„Mesajul Kajei Kallas este foarte important pentru Republica Moldova pentru că se adresează în primul rând autorităților și ritmului reformelor din justiție, acolo unde există foarte multe nereușite(...) Cu siguranță Republica Moldova a făcut progrese importante. E o țară mică și o echipă mică”, a menționat Cristian Pîrvulescu.

Precizăm că Kaja Kallas a efectuat, în perioada 23-24 aprilie, prima sa vizită oficială în Republica Moldova de la preluarea funcției de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politică de securitate. Șefa diplomației europene a avut întrevederi cu președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și ministrul de Externe, Mihai Popșoi, precum și discuții cu reprezentanți ai societății civile.

Citește și: Kaja Kallas: Alegerile din septembrie, decisive pentru viitorul Moldovei

Citește și: Kaja Kallas: Aderarea Moldovei la UE în 2028 depinde de reforme

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării