Experți, despre interdicția lui Ceban: UE nu mai tolerează jocuri duble
Decizia României de a interzice accesul pe teritoriul său și în spațiul Schengen primarului general al Chișinăului, Ion Ceban, precum și altor doi cetățeni moldoveni, este interpretată de mai mulți analiști politici drept un semnal clar transmis liderilor de la Chișinău care adoptă poziții ambigue între Est și Vest.

Măsura, aplicată din motive de securitate națională, indică o posibilă schimbare de atitudine la nivel european față de politicienii moldoveni care, în timp ce se declară proeuropeni, ar menține legături informale cu Federația Rusă. Potrivit analistului politic Ion Tăbârță, interdicția nu este una politică, ci ar avea la bază probe și informații concrete. El susține că mesajul transmis este că „jocurile duble” nu mai sunt tolerate, transmite Știri.md cu referire la radiochisinau.md.
„Această decizie se bazează pe o anumită informație sau pe un anumit probator, pentru că astfel de decizii nu poți doar să le iei cu referință că ar fi o decizie politică. Cu siguranță, instituțiile statului român și instituțiile UE s-au bazat pe fapte concrete. Trebuie să fie un semnal pentru anumiți politicieni din Republica Moldova că nu poți să fii proeuropean, dar totodată să profiți de favoruri informale din partea Federației Ruse. Acest joc dublu, să te folosești de pașaportul românesc și, informal, să faci jocurile Moscovei, asta te costă”, a declarat Ion Tăbârță.
Și analistul Sorin Ioniță consideră că decizia vine ca urmare a unui demers inițiat la București, în coordonare cu instituții europene. El speră că aceasta va duce la o schimbare de fond în abordarea față de liderii moldoveni cu „agende duble”.
„Probabil că în România s-au activat acum niște surse în dialogul cu Bruxelles. Nu s-a făcut numai de la București, dar probabil că de la inițiativa Bucureștiului. Sperăm să nu mai vedem ca în trecut oligarhi și persoane cu agende duble și triple de la Chișinău, care se dau proeuropeni, dar raportează la Kremlin. Deocamdată, însă, cu trei floricele nu știu dacă se face primăvară”, a declarat Ioniță.
Totodată, analistul Armand Goșu atrage atenția asupra efectului practic al acestei decizii, subliniind că liderul formațiunii Alternativa și echipa sa vor fi afectați în accesarea resurselor din România.
„Ceban și Alternativa nu vor mai obține resurse financiare, bani, oameni, expertiză din România și asta mi se pare important”, a spus Armand Goșu.
Potrivit Ministerului Afacerilor Externe de la București, liderului Mișcării Alternativa Națională (MAN), Ion Ceban, primar de Chișinău, i-a fost interzis accesul pe teritoriul României, precum și în întreg Spațiul Schengen, pentru o perioadă de cinci ani. Decizia a fost luată „din motive ce țin de considerente de siguranță națională. „România a dispus măsura nepermiterii intrării pe teritoriul național pentru domnul Ion Ceban și pentru încă doi cetățeni ai Republicii Moldova”, a informat MAE al României.
Primarul de Chișinău a calificat decizia drept „o răfuială politică” din partea guvernării de la Chișinău și consideră că urmează „cea mai murdară campanie electorală parlamentară din câte a avut Republica Moldova”. Anterior, Ion Ceban a respins acuzațiile privind colaborarea sa cu serviciile speciale ruse.
Citește și: Presa: Tarlev și Morari, interziși în România alături de Ceban