Experți de la Chișinău: Votul pentru Simion pune în pericol și Moldova
Votul românilor din Republica Moldova a contrastat puternic cu rezultatele înregistrate în România în primul tur al alegerilor prezidențiale din 4 mai. În timp ce în România liderul AUR, George Simion, a câștigat detașat, în R. Moldova alegătorii cu dublă cetățenie l-au sprijinit covârșitor pe pro-europeanul Nicușor Dan, primarul de București.

Potrivit rezultatelor preliminare, Nicușor Dan a obținut peste 52% din cele 90.850 de voturi exprimate în R. Moldova, în timp ce George Simion a fost votat de doar 12,47% dintre alegători. Analistul politic Nicolae Negru este de părere că diferența de opțiune electorală se explică în mare parte prin poziția lui George Simion față de războiul din Ucraina, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
„Simion este împotriva ajutorului pentru Ucraina, ceea ce înseamnă a susține Rusia”, a declarat Negru.
Sociologul Tatiana Cojocari, de la comunitatea WatchDog și Institutul ASPEN, a explicat că electoratul din R. Moldova a votat pentru un candidat „care să țină România ancorată în valorile europene și euro-atlantice” și care este perceput ca onest.
Pe de altă parte, în România și în restul diasporei, George Simion a obținut un scor cumulat de 40,96%. Jurnalistul Vitalie Cojocari de la Euronews România consideră că votul pentru liderul AUR este unul de protest față de clasa politică tradițională și exprimă ascensiunea unui curent izolaționist și populist tot mai puternic în Europa.
Nicolae Negru avertizează că alegătorii din România nu conștientizează impactul pe care un eventual președinte Simion l-ar avea asupra R. Moldova.
„Noi suntem mai aproape de Ucraina, mai aproape de linia războiului (...) și într-un pericol foarte mare. Unii români nu își dau seama că oprirea ajutorului pentru Ucraina înseamnă punerea în pericol a propriei noastre libertăți”, spune Negru.
Turul doi al alegerilor prezidențiale din România va avea loc pe 18 mai. George Simion și Nicușor Dan se vor înfrunta direct, însă liderul AUR nu va putea merge în R. Moldova sau Ucraina, unde are interdicție de intrare, fiind bănuit de legături cu serviciile secrete rusești.
„Dacă va câștiga, ar fi pentru prima dată când România ar avea un președinte interzis în țările vecine”, a remarcat analistul.
Vitalie Cojocari a subliniat că voturile din R. Moldova au contribuit decisiv la calificarea lui Nicușor Dan în turul doi și ar putea fi, din nou, factorul care va înclina balanța.
„Alegătorii din stânga Prutului pot decide învingătorul”, a conchis Cojocari.
Pe 4 mai 2025, în România a avut loc primul tur al alegerilor prezidențiale. George Simion s-a clasat pe primul loc, cu aproximativ 40,94% din voturi, și a acces în turul doi, stabilit pentru 18 mai, unde se va confrunta cu candidatul independent Nicușor Dan, care a obținut 20,99%.
Turul doi al scrutinului prezidențial va avea loc peste două săptămâni, iar campania electorală va începe pe 9 mai. Pentru procesul de votare, diaspora are la dispoziție trei zile – 16, 17 și 18 mai.