Expert: Vizita lui Rutte, un semnal de sprijin al NATO pentru R. Moldova
Comentatorul politic Nicolae Negru susține că vizita secretarului general al NATO, Mark Rutte, la Chișinău, este mai mult decât simbolică.

Expertul a menționat că întâlnirea cu președintele R. Moldova Maia Sandu nu s-a limitat la cadrul general al „Parteneriatului pentru Pace”, care leagă Republica Moldova de NATO din 1994, ci a vizat și probleme reale de securitate regională, în contextul războiului din Ucraina, transmite Știri.md cu referire la ziarulnational.md.
„Mă miră că „pacifiștii” noștri nu au reacționat la vizita lui Mark Rutte la Chișinău. Întâlnirea cu președinta Maia Sandu nu e doar simbolică... s-au discutat și probleme reale de securitate regională”, a spus Negru.
Analistul a reamintit că ultima vizită a unui secretar general NATO în R. Moldova a avut loc în 2008, în perioada guvernării Partidului Comuniștilor condus de Vladimir Voronin. Atunci, Jaap de Hoop Scheffer a vizitat Chișinăul în două rânduri, în 2004 și în 2008.
„E cumva paradoxal că guvernele proeuropene ulterioare au contactat mai puțin cu NATO decât guvernarea comunistă în frunte cu Voronin”, a punctat Nicolae Negru.
Potrivit acestuia, prin această vizită-fulger, Mark Rutte a dorit să transmită un semnal clar că NATO urmărește cu atenție evoluțiile din R. Moldova, mai ales în contextul unui război hibrid purtat de Rusia în regiune.
„Era firesc ca, tranzitând Republica Moldova spre Odesa, Mark Rutte să se oprească și la Chișinău. Nu doar pentru că R. Moldova e ținta unor acțiuni sofisticate ale războiului hibrid declanșat de Moscova, ci și pentru a înțelege cum se vede apărarea Ucrainei din spatele ei”, a adăugat comentatorul.
Știri.md amintește că pe 15 aprilie, președintele R. Moldova, Maia Sandu a avut o întâlnire cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, aflat la Chișinău în tranzit.
Cei doi au discutat despre evoluțiile de securitate din regiune, eforturile de restabilire a păcii și cooperarea dintre Republica Moldova și Alianța Nord-Atlantică, în baza noului Program Individual al Parteneriatului, adoptat de executiv în luna ianuarie.