main logo
809

Expert transnistrean, despre întâlnirea dintre Dodon și Krasnoselski

Situaţia preelectorală din Moldova, cel mai probabil, nu îi va permite preşedintelui Igor Dodon să meargă în întâmpinarea Tiraspolului în ce priveşte soluţionarea problemelor abordate de acesta.

Expert transnistrean, despre întâlnirea dintre Dodon și KrasnoselskiFoto: infotag.md

Opinia respectivă a fost exprimată într-un interviu pentru "Politnavigator" de către directorul Institutului de Cercetări Socio-Politice şi Dezvoltare Regională (Tiraspol) Igor Şornikov, care a comentat întâlnirea de săptămâna trecută a liderilor Moldovei şi Transnistriei, transmite Știri.md.

Potrivit agenţiei Infotag, el a declarat că "este dificil de vorbit despre acţiuni reale şi concrete, în condiţiile în care una dintre părţi a intrat deja de mult în euforia electorală".

"Transnistria, desigur, este interesată să rezolve o serie de probleme din lista care a fost discutată în cadrul reuniunii: deblocarea posibilităţii de a folosi cardurile bancare ale sistemelor internaţionale Visa şi MasterCard în Transnistria, telecomunicaţiile, deschiderea liniei de troleibuz Bender-Varniţa-Severnîi, precum şi problema dosarelor penale. Cu toate acestea, orice compromisuri cu Transnistria vor provoca o avalanşă de critici din partea forţelor politice de dreapta şi vor fi considerate o trădare a intereselor Moldovei", a spus expertul, menţionând că orice mişcare venită în întâmpinare "poate fi folosită de opoziţie drept prilej pentru a-i readuce pe combatanţi în piaţă".

În acelaşi timp, potrivit lui, "anumite progrese în problemele prezente pe ordinea de zi nu pot fi negate complet: acestea sunt posibile dacă părţile vor ajunge la un acord privind participarea transnistrenilor la alegerile moldoveneşti".

"Faptul că întâlnirea a avut loc într-o atmosferă destul de calmă şi că pe parcursul acesteia au fost discutate probleme diverse, inclusiv cele din pachetul Berlin Plus, poate însemna că Dodon a fost capabil să obţină un atu semnificativ în campania sa electorală. Niciunul dintre concurenţii săi nu au nicio idee în programul lor despre ce să facă cu Transnistria. Şi Dodon şi-a tras de partea sa formatul "5+2", a cărui eficienţă este, deja de mult timp, discutabilă. De remarcat că întâlnirea a avut loc cu participarea reprezentanţilor politici ai părţilor şi a şefilor instituţiilor responsabili de domeniile relevante. Adică, acum, Chişinăul şi Tiraspolul pot dialoga la obiect, fără supravegherea observatorilor occidentali. Şi acesta, în opinia mea, este cel mai important rezultat al întâlnirii", a subliniat Şornikov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării