main logo
1404

Expert: Suveranitatea și independența R. Moldova sunt circumstanțiale

Suveranitatea și independența Republicii Moldova nu sunt valori absolute, ci sunt determinate de mai mulți factori, printre care contextul geopolitic. Opinia aparține expertului Igor Boțan și a fost exprimată în cadrul dezbaterii publice „Suveranitatea ca măr al discordiei politice”, organizată de Agenția de presă IPN.

Expert: Suveranitatea și independența R. Moldova sunt circumstanțialeFoto: imagine simbol

Potrivit expertului, Republica Moldova și-a întărit cu adevărat independența abia în ultimii ani, când a reușit să se elibereze de dependența energetică față de Federația Rusă și să-și reorienteze economia spre piața europeană. Această tranziție a avut loc într-un moment critic al evoluțiilor regionale, în special pe fundalul agresiunii ruse împotriva Ucrainei, transmite Știri.md cu referire  la IPN.

„Suveranitatea și independența sunt circumstanțiale. Vedem că președintele Parlamentului și șeful statului repetă că independența și suveranitatea Republicii Moldova depind de rezistența Ucrainei împotriva agresiunii rusești”, a explicat Igor Boțan.  

Expertul atrage atenția asupra faptului că, de la proclamarea independenței în 1991, Republica Moldova a continuat să rămână puternic ancorată în sfera de influență economică și energetică a Rusiei. Suveranitatea statului era, astfel, fragilă și dependentă de factorii externi. 

„Suveranitatea noastră a fost întotdeauna circumstanțială, ea a depins de mulți  factori. Odată cu declararea suveranității și independenței noi am rămas dependenți de piața de desfacere rusească și dependenți de sursele energetice rusești. Abia acum, când comerțul cu Federația Rusă a ajuns la 5%, iar cel cu Uniunea Europeană la 2/3, lucrurile s-au schimbat”, a mai spus expertul permanent al proiectului. 

Boțan a subliniat că o schimbare majoră în relațiile Republicii Moldova cu Rusia s-a produs în contextul crizei energetice generate de decizia Moscovei de a reduce livrările de gaze către Uniunea Europeană, cu câteva luni înainte de invazia Ucrainei. 

„Un alt aspect care a dus la întărirea independenței față de Rusia a fost acțiunea Federației Ruse, cu jumătate de an înainte de a ataca Ucraina, de a stopa livrările de gaz în UE. Atunci UE s-a văzut nevoită să creeze Platforma Energetică la care a aderat și Republica Moldova. Acesta a fost din partea Republicii Moldova un act de debarasare de dependența de Rusia”, a precizat Igor Boțan.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării