22 noi, 2019 19:45
733
0
Expert: Susţinând noul Cabinet, democraţii vor avea o influenţă asupra acestuia
22 noi, 2019 19:45
733
0

PDM poate că şi este un partener de situaţie al socialiştilor, dar imaginea sa este prea legată de vectorul prooccidental pentru a lăsa acest subiect la o parte. De această opinie este analistul politic rus Serghei Markedonov.

Foto: știri.md

Potrivit agenţiei Infotag cu referire la Institutul de studii socio-politice şi dezvoltare regională din Transnistria, vorbind despre viitorul dezvoltării relaţiilor dintre Chişinău şi Moscova, expertul a remarcat că "această perspectivă inspiră optimism, dar sunt anumite nuanţe", transmite Știri.md.

"În primul rând, trebuie să atragem atenţia la caracteristicile formării noului Guvern. Printre cei care au susţinut votul de neîncredere pentru echipa Maiei Sandu şi apoi au votat pentru noul Guvern este fracţiunea Partidului Democrat (PDM). De fapt, noul Cabinet este rezultatul unei coaliţii parlamentare intrne între socialişti şi democraţi. 

Între timp, PDM este chiar partidul care până de curând fusese condus de oligarhul dizgraţiat Vladimir Plahotniuc şi pe care, cel mai probabil, el nu l-ar fi adus în cel mai înalt organ reprezentativ al puterii în ţară fără sistemul electoral mixt. Mai demult, această schemă a fost susţinută de socialiştii lui Dodon", a spus Markedonov.

Potrivit lui, "printre democraţii de astăzi sunt persoane cu influenţă, precum fostul premier Pavel Filip, care, la vremea sa, a iniţiat mulţi paşi spre direcţia transnistreană, care cu greu ar putea fi numite prietenoase în privinţa Moscovei, den exemplu, cerinţele pentru reformatarea operaţiunii de menţinere a păcii pe Nistru" .

"Un lucru este clar: susţinând noul Cabinet, democraţii vor avea o influenţă asupra acestuia. Şi s-ar putea să fie realizată rapid cea de-a doua tentativă, după Voronin, de a aduce relaţiile ruso-moldoveneşti la nivel strategic", a spus Markedonov.

Cea de-a doua nuanţă este reglementarea problemei transnistrene.

"Igor Dodon, consilierii şi miniştrii săi, cu toate evaluările lor complimentare, vorbesc de pe poziţia integrităţii teritoriale a Moldovei. Pentru ei, ca şi pentru oponenţii lor, reintegrarea Transnistriei este o prioritate importantă. Diferenţa este că ei văd soluţia la această problemă în dialogul cu Moscova, dar nu cu Bruxellesul şi Washingtonul", a spus analistul.

Potrivit lui, în această privinţă, "socialiştii nu se deosebesc prea mult de forţele de dreapta în dorinţa de a crea puncte de control comune cu Ucraina pe segmentul transnistrean al frontierei".

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter