Expert: Summitul Moldova-UE, important pentru integrarea europeană
Summitul Moldova-UE, care a avut loc la Chișinău pe 4 iulie, a devenit „un punct de cotitură în integrarea europeană a republicii”.

După cum a relatat Infotag, despre acest lucru a scris experta Asociației pentru Politică Externă, Mihaela Mihai, în articolul său, transmite Știri.md.
Mihai menționează că acesta a fost primul summit de acest fel, iar acest lucru simbolizează „drumul ireversibil al Moldovei către aderarea la UE și aprofundarea legăturilor politice, economice și sociale dintre cele două părți”.
„Tema centrală a summitului a fost angajamentul constituțional al Republicii Moldova de a adera la UE după referendumul din 2024, care a consacrat acest obiectiv în legea fundamentală a țării. UE a recunoscut progresele înregistrate de Republica Moldova în implementarea reformelor... și, de asemenea, (a demonstrat) intenția de a deschide grupuri de negocieri imediat ce vor fi îndeplinite condițiile necesare. Acest impuls politic a fost consolidat de accentul general pus pe valorile democratice, suveranitate și principiul conform căruia viitorul Republicii Moldova ar trebui decis de cetățenii săi în mod liber, fără interferențe externe (în viitoarele alegeri parlamentare – „I.”), - consideră experta.
Potrivit acesteia, problema securității și apărării a ocupat un loc important pe agenda summitului.
„UE și Republica Moldova au convenit să consolideze cooperarea în cadrul Politicii Externe și de Securitate Comune și al Politicii de Securitate și Apărare Comune.” „Moldova s-a angajat să își sporească contribuția la misiunile și operațiunile UE, iar UE a promis să continue să sprijine modernizarea capacităților de apărare ale Moldovei, inclusiv 60 de milioane de euro din cadrul Facilității Europene pentru Pace în 2025”, a scris Mihai.
Potrivit expertului, sprijinul economic și financiar al UE a fost o altă piatră de temelie a summitului - „Comisia Europeană a anunțat primele 270 de milioane de euro din Planul de Creștere pentru Moldova (1,9 miliarde de euro), care vor fi utilizate pentru a accelera reformele, a stimula dezvoltarea durabilă, a crea locuri de muncă și a pregăti Moldova pentru integrarea în piața unică a UE.”
„Summitul Moldova-UE a fost un punct de cotitură în integrarea europeană a Moldovei. Acest eveniment nu numai că a confirmat viitorul european al țării, dar a adus și beneficii financiare, politice și sociale concrete. Rezultatele summitului – de la accelerarea negocierilor de aderare la UE și acordarea unui sprijin financiar major până la consolidarea cooperării în domeniul securității și al inițiativelor sociale – demonstrează angajamentul continuu al UE față de transformarea și reziliența Republicii Moldovei. Pentru moldoveni, aceste rezultate înseamnă oportunități economice mai mari, o infrastructură îmbunătățită, o securitate sporită și un rol mai puternic pentru Republica Moldova în Europa. Summitul transmite, de asemenea, un semnal puternic împotriva dezinformării și a presiunii externe, consolidând suveranitatea și valorile democratice ale Republicii Moldovei. Pe măsură ce Republica Moldova își continuă drumul spre aderarea la UE, rezultatele acestui summit vor juca un rol decisiv în modelarea viitorului țării și în asigurarea prosperității și stabilității durabile pentru toți cetățenii săi”, a conchis Mihaela Mihai.