Expert: Summitul Moldova - UE este un moment emblematic, dar reformele sunt esențiale
Uniunea Europeană rămâne cel mai important și consistent partener economic al Republicii Moldova, implicat în multiple sectoare-cheie ale economiei naționale, a menționat pentru IPN Iurie Gotișan, director de program la în cadrul Expert – Grup, în domenii de macroeconomie, prognoză și modelare economică.

Summitul Moldova – UE, desfășurat astăzi, reprezintă, în opinia expertului, un moment formal, dar firesc și simbolic, menit să evidențieze realizările și să traseze direcțiile viitoare de cooperare, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.
Cu toate acestea, Iurie Gotișan atrage atenția asupra faptului că autoritățile de la Chișinău trebuie să fie conștiente de necesitatea unor reforme structurale profunde în diverse domenii economice și comerciale. În contextul depășirii dificultăților curente, legate inclusiv de relația cu UE, de implementarea Acordului de Asociere și Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA), dar și de procesul de aderare, expertul formulează mai multe recomandări concrete.
Gotișan subliniază că autoritățile trebuie să se conformeze integral condiționalităților stabilite de UE, inclusiv în cadrul negocierilor și procesului legislativ, însă există și posibilitatea unor negocieri flexibile, așa cum s-a întâmplat în cazul altor țări candidate. De asemenea, creșterea capacității administrative și tehnice este esențială pentru gestionarea eficientă a fondurilor europene oferite în valoare-record, astfel încât acestea să sprijine dezvoltarea durabilă și alinierea la standardele europene.
Expertul remarcă necesitatea continuării reformelor structurale, care să susțină exporturile moldovenești pe piața UE, prin modernizarea infrastructurii, creșterea contingentelor tarifare, pentru produsele agro-alimentare și armonizarea procedurilor vamale cu cele ale statelor membre. Toate acestea sunt vitale pentru a transmite un semnal pozitiv investitorilor.
„Summitul este un prilej important, dar ceea ce contează cu adevărat este angajamentul constant și concret al Republicii Moldova pentru reforme profunde și adaptarea la standardele europene”, concluzionează expertul.
Potrivit lui Iurie Gotișan, UE oferă o varietate de programe, proiecte și instrumente, pentru a susține dezvoltarea țării și procesul plenar al Moldovei de aderare la UE. În perioada anilor 2014-2024 prin multitudinea formelor de alocare financiară oferite Moldovei, implicit resurse cu amprentă nerambursabilă, proiecte de asistență tehnică și parțial sub formă de credite preferențiale, UE a direcționat Republicii Moldova în total circa 3,5 miliarde de euro.
„În același timp, dacă se pune în paner și adoptarea în 2025 a Planului de creștere economică al UE pentru Republica Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro, resurse ce vor fi debursate în 2025-2027, atunci valoarea financiară a pachetului pentru Moldova s-ar putea ridica la circa 5,5 miliarde Euro din 2014 încoace”, punctează expertul.
În cele din urmă, relațiile comerciale UE – Moldova sunt susținute de formatul Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, zonă sau acord instituit și formalizat în 2014, în cadrul Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova și care a intrat plenar în vigoare în 2016.
Respectiv, de la implementarea plenară a acordului DCFTA și până în prezent, mai mult de jumătate din exporturile de bunuri din Republica Moldova sunt direcționate către țările UE. Bunăoară, cota acestora în 2024 a constituit circa 68%. Iar dacă a fi să extrapolăm evoluția acestora printr-o line dinamică de trend, atunci ponderea medie a volumului exporturilor moldovenești către UE și anume in perioada în perioada 2014-2024 s-ar plia pe o valoare medie de circa 66% sau 2/3 din total.