Expert: Securitatea Europei revine în prim-planul politicii externe americane
Grigore Guzun, expert în relații internaționale și Pavel Horea, expert în securitate, au explicat rezultatul întâlnirii dintre Trump și Rutte la Washington.

Potrivit experților, întrevederea celor doi oficiali americani s-a încheiat cu mai multe acorduri. „SUA vor livra echipament Ucrainei pe care îl vor plăti țările europene din alocările pe care le fac în fondul NATO. 17 sisteme Patriot vor ajunge în Ucraina, unele dintre ele în următoarele zile. Iar dacă timp de 50 de zile nu se va ajunge la o înțelegere de pace, Trump susține că va introduce sancțiuni de 100% tuturor țărilor cu care Rusia are relații comerciale”, au menționat Grigore Guzun și Pavel Horea, transmite Știri.md.
Cu o zi înainte Trump a spus că este foarte dezamăgit de Putin, care vorbește frumos, iar apoi, seara, bombardează pe toată lumea. Tot atunci Trump a anunțat că va livra Ucrainei sisteme Patriot, pentru care vor plăti europeni.
Cu câteva zile mai devreme, președintele american a anunțat pentru prima dată de când a câștigat alegerile, un nou pachet de susținere în valoare de 300 de milioane de dolari. Care va include muniție de artilerie, lansatoare de grenade, dar și rachete pentru sistemul Patriot, atât de necesare Kievului pentru a respinge atacurile asupra țintelor civile ce s-au intensificat în ultimile săptămâni. Potrivit ultimelor informații livrate de analiștii de război, rezervele de rachete Patriot se epuizează. Anume aceste rachete apără spațiul aerian ucrainean dar și cel al R. Moldova de atacurile rusești cu drone și rachete.
Experții au mai subliniat că schimbul de optică al lui Trump față de Putin vine după jumătate de an în care președintele american a încercat să-l așeze pe omologul rus la masa de negocieri. Însă, toate tentativele lui Trump de până acum de a satisface Rusia și pe Putin, au eșuat.
„Pe parcursul ultimei jumătăți de an Trump a suspendat de patru ori livrările de armament și o dată a lipsit armata ucraineană de informații de inteligență pentru câteva zile. Inițial pentru a determina Ucraina să se așeze la masa de negocieri. După care a pus Kievul în această situație complicată pentru a-i demonstra lui Putin deschidere, astea fiind condițiile înaintate de Moscova pentru a începe convorbirile despre pace. Rusia însă, în pofida tuturor tentativelor președintelui american, nu a redus bombardamentele și a refuzat negocierea unui armistițiu durabil. Kievul din partea sa a fost de acord cu aproape toate condițiile impuse de Trump pentru inițierea negocierilor cu Rusia. A semnat inclusiv un acord de exploatarea de către SUA a resurselor minerale”, au explicat experții.
Potrivit expertului în relații internaționale, Grigore Guzun, miza lui Donald Trump era să înceapă medierea discuțiilor de pace dintre Ucraina și Rusia.
„Deși au fost constituite grupurile de negocieri, Rusia nu a delegat persoane cu putere de decizie, a sabotat înțelegerile atinse. Iar la ultima întâlnire de la Istanbul la care au participat ministrul Apărării din Ucraina, Umerov, și reprezentantul președintelui rus, Medinschii au ajuns doar la acordul de a face schimb de prizonieri. Deși se aștepta ca la Istanbul să se întâlnească și
președinții Rusiei, SUA și Ucrainei, Putin a refuzat să vină. Asta chiar dacă aceste așteptări au venit tocmai ca rezultat al declarațiilor președintelui rus că e nevoie de dialog, lucru cu care Zelenski a fost de acord”, a declarat Grigore Guzun, accentuând că în urma numeroaselor sabotaje a unui dialog constructiv, Washingtonul își schimbă profund strategia în fața agresiunii ruse și își redefinește rolul în securitatea Europei de Est, iar NATO devine coordonatorul principal al ajutorului militar pentru Ucraina.
În același timp, Alianța Nord-Atlantică devine mai unită și mai ambițioasă, punând securitatea Ucrainei și stabilitatea regiunii Mării Negre în centrul priorităților sale.
„Decizia președintelui Trump confirmă încă o dată că atacul Rusiei asupra Ucrainei a fost o greșeală geopolitică majoră și că Moscova nu poate câștiga, mai ales acum, când relațiile dintre Europa și SUA intră într-o nouă etapă. Securitatea Europei revine în prim-planul politicii externe americane, ceea ce înseamnă o consolidare importantă a flancului estic al NATO - inclusiv în zona în care se află Republica Moldova. Astăzi, la Washington devine tot mai clar că fără securitatea Ucrainei nu poate exista securitate europeană. Iar securitatea Moldovei este, la rândul ei, strâns legată de cea a Ucrainei. În acest context, fermitatea demonstrată de Donald Trump reprezintă un semnal încurajator pentru țările din vecinătatea estică a Alianței”, a conchis specialistul.
Citește și: Reacția Rusiei la decizia lui Trump de a trimite arme în Ucraina