main logo
2322

Expert: Războiul din Ucraina a deschis o fereastră pentru ţările Trio-ului asociat

Războiul din Ucraina a deschis o fereastră de oportunităţi pentru ţările Trio-ului asociat (Moldova, Georgia, Ucraina) de a se apropia de UE.

Expert: Războiul din Ucraina a deschis o fereastră pentru Trio asociat

Potrivit Infotag, această opinie a fost exprimată de expertul Stanislav Secrieru, marţi, la dezbaterea "Războiul lui Putin din Ucraina: Efecte asupra Moldovei, Georgiei şi Armeniei şi răspunsul UE", transmite Știri.md.

Potrivit expertului, "războiul a redeschis discuţiile despre politica de extindere a Uniunii Europene".

"Acum atenţia se concentrează asupra Balcanilor de Vest şi se poartă discuţii despre prevenirea destabilizării regiunii, cum să fie reporniţi procesul de extindere, cum să mergem mai departe. 

Dar un alt subiect discutat în cadrul chestiunii extinderii este dacă ţărilor din trio-ul (asociat) li se va propune aderarea la UE. Înainte de război, această întrebare era ceva de neimaginat. Dar războiul a făcut aceste discuţii nu doar teoretice, dar şi practice", a spus expertul.

Expertul a spus că încă nu poate spune care va fi rezultatul şi decizia finală a UE.

"Dar acesta este deja un salt înainte pentru toate cele trei ţări din Parteneriatul Estic. Se discută şi reformatarea Parteneriatului Estic - ce altceva mai poate fi oferit "trio-ului". 

Mă aştept să fie oferite mult mai multe, ca parte a integrării sectoriale. Priviţi la sincronizarea reţelelor electrice, care iniţial trebuia să se termine undeva până în 2023. Dar apoi, în câteva săptămâni de la regimul de testare al Moldovei şi Ucrainei, sincronizarea cu sistemul european a devenit posibilă", a spus Secrieru.

El se aşteaptă ca în următoarele luni şi ani UE să adopte o abordare mai puţin tehnocratică şi mai strategică, un "ritm de acţiune mai rapid".

"În ultima lună, UE s-a mişcat foarte repede, luând o serie de decizii revoluţionare. Cred că se deschide o fereastră de oportunităţi pentru UE şi ţările Parteneriatului Estic, care ar trebui să fie utilizată la maximum şi să se acţioneze rapid", a spus el.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării