main logo
964

Expert: Principalul risc al noii guvernări e să nu devină Plahotniuc 2

Principalul risc pentru liderii noii guvernări din Moldova este să nu se transforme în "Plahotniuc nr.2", consideră expertul portalului Regional Trends Analytics, Vladimir Rotari.

Expert: Principalul risc al noii guvernări e să nu devină Plahotniuc 2Foto: Știri.md

Potrivit Infotag, el a menţionat în studiul său că "este naiv să crezi că, odată cu plecarea lui Plahotniuc, aceste lanţuri de funcţionari, oameni de afaceri şi criminali, construite cu anii, se vor risipi", transmite Știri.md.

"Mai degrabă că nu: acum situaţia este pusă pe "pauză", iar numărul mare de oameni care au câştigat din schemele lui Plahotniuc sunt în aşteptare. 

Dacă noua guvernare se va apuca cu adevărat aceste "grajduri Augean", sistemul se va pune şi cu siguranţă va încerca "să ajungă la o înţelegere" cu noua conducere a Moldovei. În acesta constă principalul risc al momentului actual", consideră politologul.

În opinia sa, "pentru coaliţia de guvernământ, perioada actuală este cea mai periculoasă, deoarece într-o clipită pot fi şterse toate progresele democratice din ultimele zile".

"Epoca lui Plahotniuc mai înseamnă şi o anumită modalitate de a conduce ţara prin urmărire, presiune, mituire şi capacitatea de "a rezolva probleme". 

Guvernul Sandu va trebui fie să dezrădăcineze aceste tradiţii manageriale, fie să se adapteze la acestea: iar pentru aceasta este nevoie de principii foarte puternice şi voinţă de fier. 

Riscul de a cădea în ispită este mare şi pentru că imperiul lui Plahotniuc reprezintă resurse importante de care poate să aibă nevoie partenerii actuali de coaliţie în lupta viitoare a unora cu alţii", a spus expertul.

Potrivit lui, "trebuie schimbat întregul sistem, aparatul de stat trebuie să fie maximal deschis, public şi orientat spre interesele oamenilor".

"Pentru aceasta este nevoie de reforme, pentru care este nevoie de timp. Pentru ca sistemul vicios al lui Plahotniuc să nu lovească şi "să absoarbă" deputaţii şi funcţionarii din coaliţia ACUM şi PSRM, astăzi, mai mult ca niciodată, este nevoie de atenţia partenerilor internaţionali. 

Se pare că una dintre condiţiile principale pentru reluarea asistenţei macrofinanciare a UE va fi tocmai deschiderea maximă a Guvernului Sandu. 

Probabil, în acest sens, la Chişinău va reveni în curând o delegaţie de consilieri europeni cu drepturi şi oportunităţi extinse de a influenţa procesele care au loc în ţară", a concluzionat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării