Expert: Președinția daneză va sprijini Republica Moldova
Danemarca a preluat președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene începând cu 1 iulie, iar Republica Moldova mizează pe un nou impuls în parcursul său european. Președinția daneză vine cu angajamente ferme privind susținerea Republicii Moldova și Ucrainei în procesul de aderare la UE, deși contextul geopolitic rămâne volatil, iar ritmul extinderii UE este afectat de multiple crize, a declarat Francesca Cristea, director de politici publice în cadrul Europuls.

Potrivit Francescăi Cristea, prioritățile Danemarcei în cadrul președinției UE vizează trei domenii esențiale: apărarea frontierelor, securitatea energetică și transformarea digitală, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
„Președinția daneză a menționat și astăzi că va accelera negocierile și va sprijini Republica Moldova și Ucraina. Cu siguranță, ne așteptăm la o integrare a Ucrainei mai amplă în planurile de apărare, mai ales în ceea ce privește frontierele Uniunii Europene și mai ales pe partea digitală. Este important să menționăm și partea de securitate energetică, un punct important al președinției daneze. Ne așteptăm la măsuri în aceste trei ramuri în care Republica Moldova poate face diferența”, a declarat Francesca Cristea.
Totodată, ea a reamintit rolul-cheie al discursului din septembrie privind starea Uniunii, pe care îl va susține președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și trasarea direcțiilor de sprijin, inclusiv pentru Chișinău. Extinderea bugetelor pentru apărare și pentru Ucraina este o garanție indirectă pentru stabilitatea și viitorul european al Republicii Moldova, a spus ea.
„Putem trage concluziile privind traiectoria europeană de sprijin pentru Republica Moldova din prioritățile și inițiativele emblematice prezentate în acest discurs”, a punctat experta.
Cristea a adăugat că președinția poloneză a UE a avut, în perioada ianuarie-iunie curent, o misiune dificilă, fiind nevoită să gestioneze atât securitatea, cât și tensiunile interne din UE.
„Președinția poloneză a avut o sarcină dificilă nu doar din punctul de vedere al securității, dar și de a împăca adversarii din interiorul Uniunii Europene. Președinția daneză are o sarcină ingrată: să se lupte cot la cot cu populismul, în timp ce avansează domeniile de securitate și pe partea de competitivitate”, a accentuat reprezentanta Europuls.
Deși contextul geopolitic rămâne volatil, iar ritmul extinderii UE este afectat de crize multiple, experta susține că direcția proeuropeană a R. Moldova trebuie menținută cu eforturi susținute și cu sprijin larg din partea societății.
„Trebuie să ne concentrăm pe încrederea cetățenilor în proiectul european, pe transparentizarea dialogului dintre cetățeni și decidenți și pe un parteneriat real între toți reprezentanții societății: decidenți, mediul academic, mediul de business și autoritățile locale. Este foarte important să avem acest lucru pentru a ne asigura că toți indicatorii sunt atinși și că toate reformele vor fi realizate, în ciuda contextului dificil din UE”, a punctat Francesca Cristea.