main logo
657

Expert: Moștenirea lăsată de PDM se va face resimțită la alegeri

La alegerile locale, oamenii aleg din opțiunile pe care au, dar îi votează de regulă pe cei cu care au contactat cu ei cel mai mult. Îi votează pe cei care au reușit să-i convingă că vor face față funcției la care pretind.

Expert: Moștenirea lăsată de PDM se va face resimțită la alegeriFoto: știri.md

Însă, pe de altă parte, opțiunile puse la dispoziția alegătorilor nu sunt atât de multe, spre regret, iar oamenii vor avea de ales din ceea ce este, transmite Știri.md cu referire la IPN.

De această părere este Mihail Sirkeli, director executiv al Asociației Piligrim-Demo, Comrat, participant la dezbaterile publice cu tema: „Trăsăturile caracteristice ale alegerilor din 20 octombrie 2019”, organizate de Agenția de presă IPN și Radio Moldova.

Expertul este de părere că în alegerile din 20 octombrie se va face resimțită moștenirea rămasă de la Partidul Democrat. El afirmă că PDM, din postura partidului de guvernământ, a întreprins acțiuni de distrugere a pluralismului politic, care și-au lăsat amprenta și asupra situației actuale. 

Potrivit lui, primul semnal l-a constituit scrutinul pentru alegerea bașcanului UTA Găgăuzia, care s-a desfășurat, practic fără alternativă. Mihail Sirkeli afirmă că cel mai pregătit pentru alegerile locale este Partidul Socialiștilor și în UTA Găgăuzia acest lucru este vizibil, deoarece, practic, în fiecare localitate are candidați și la funcția de primar, și la cea de consilieri.

„Dacă anterior un partid oarecare, național, era balansat de către o oarecare putere locală sau regională, atunci în prezent, astfel de forțe în Găgăuzia nu sunt. Nu mai are cine face această balansare. 

Alți parteneri de coaliție, care guvernează țara împreună cu PSRM, din anumite motive, nu au putut coagula aceste forțe. Nu există nuclee teritoriale. Vechile partide practic au dispărut de pe landșaftul politic. Și acest fapt, în opinia mea, va influența foarte mult componența viitoarelor consilii locale și a primarilor care vor fi aleși în urma scrutinului din 20 octombrie”, a Mihail Sirkeli.

În opinia sa, calitatea depinde și de posibilitățile candidaților. „Partidele participă la alegeri, dar nu se face politică fără bani și din acest punct de vedere, cel puțin în UTA Găgăuzia, cel mai bine la acest capitol stă PSRM”. Potrivit lui, de exemplu, în Comrat, deocamdată este un singur candidat – de la PSRM. 

În Ceadâr-Lunga, de asemenea, deocamdată este un sigur candidat, și la fel, al Partidului Socialiștilor. „Peste tot, practic, domină Partidul Socialiștilor, lipsesc, practic, forțe politice locale, iar forțe politice naționale, deloc nu sunt prezente. Eu cred că nu este altceva decât un rezultat al precedenților patru ani: distrugerea liderilor politici locali și distrugerea pluralismului politic”, a mai spus directorul Piligrim-Demo.

Mihail Sirkeli a menționat că în ultimul timp, partidele nu au avut posibilități de finanțare, fie acestea au fost limitate. Mai mult ca atât, au fost intentate dosare penale pe numele unor primari sau pe numele persoanelor care au sprijinit viziuni politice alternative. 

Și acest fapt le-a distrus oamenilor dorința de a se mai implica în politică, în general. „Cu excepția celor, care aveau o atitudine prietenoasă față de Partidul Democrat sau erau membri ai acestei formațiuni”. Expertul susține că în UTA Găgăuzia, odată cu plecarea PDM de pe arena politică, a plecat și acel nucleu regional care susținea democrații. „Deși și așa în ultima perioadă acesta nu se prea manifesta”.

„Cu siguranță, există și alte motive, dar eu deocamdată, la această etapă văd motivele în această politică, care a fost promovată în ultimii patru ani. Probabil unora le lipsea curajul ca să se opună, însă au existat exemplele acelor primari, cum ar fi edilul din Taraclia, Serghei Filipov care a fost suspendat din funcție și a umblat prin instanțe o vreme îndelungată. 

Un alt exemplu viu este primarul capitalei, Dorin Chirtoacă etc. Și acestea nu sunt unicele exemple. Acestea erau semnale foarte clare că, dacă vrei să te implici în politică, o poți face doar în așa fel, fără vreo alternativă”, a notat Mihail Sirkeli.

Directorul Piligrim-Demo s-a referit și la pozițiile de start ale partidelor la alegerile locale, care în opinia sa, sunt diferite. Și aceasta pentru că politica anterioară a democraților urmărea dispersarea segmentului de dreapta – unioniști, Blocul ACUM etc. „În același timp, socialiștii au fost mai puțin afectați și nu le-au fost atinse nucleele teritoriale, iar ca urmare PSRM a avut posibilitatea să le întărească și să le consolideze”.

Potrivit lui, între formațiunile politice există diferențe în ceea ce ține de abordările în administrare și acest fapt se observă și în Găgăuzia, și în general pe țară. 

„Blocul ACUM este de părere că astfel se face politica – soluționând problemele din stat, efectuând vizite în străinătate etc. Or, oamenii din PSRM, având și școala Partidului Comuniștilor de acum zece ani, au o înțelegere clară că puternic în politică te face contactul cu oamenii. Pentru Igor Dodon și partenerii lui din Găgăuzia, printre care și bașcanul, este foarte important acest contact cu populația”. Mihail Sirkeli este de părere că acel contact zilnic are un rol important și această înțelegere vine cu timpul. „Or, Blocul ACUM nu are o experiență în acest sens”.

În opinia sa, factorul geopolitic nu are nicio importanță în alegerile locale și acest lucru s-a văzut și la alegerile bașcanului din acest an, pentru că oamenii au nevoie de drumuri, apă, canalizare etc. Expertul consideră că actualii primari au privilegiu față de adversarii săi politici, pentru că în acești patru ani, care au trecut, au avut mai mulți bani – din Fondul rutier, din proiecte etc. Astfel, ei au putut face câte ceva la nivel local și acest fapt va juca un rol.

În aceste condiții, se conturează o tendință printre unele partide și anume ca să nu-și înainteze proprii candidați la alegerile locale, ci să-i convingă pe cei care au activat în ultimii ani, să treacă de partea lor.

Dezbaterile publice „Trăsăturile caracteristice ale alegerilor din 20 octombrie 2019”, sunt ediția a 117-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, desfășurat cu susținerea Fundației germane Hanns Seidel.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării