main logo
1239

Expert, la un an de guvernare PAS: Fără îndoială, un vis s-a realizat

Care sunt principalele realizări și lacune ale actualei guvernări, după un an de la alegerile parlamentare din 11 iulie 2021, când PAS a obținut victoria cu 63 de mandate de deputat?

Expert, la un an de guvernare PAS: Fără îndoială, un vis s-a realizatFoto: știri.md

Este întrebarea la care au încercat să ofere răspuns mai mulți invitați ai emisiunii „Ora expertizei” de la JurnalTV, transmite Știri.md.

Potrivit comentatorului politic Roman Mihăeș, în sectorul politic s-a manifestat în special președintele Maia Sandu. „Am obținut statutul de stat candidat pentru aderare la UE, inclusiv datorită războiului din Ucraina, dar și ajutorului pe care l-am obținut din partea României și Franței, un ajutor decisiv. Fără îndoială, a fost un vis care s-a realizat rapid”, a spus expertul.

Referitor la sectorul economic și financiar, el a declarat că aici sunt mai multe restanțe.

„Contractul cu gazele este unul care a produs prețuri mari. Totodată, nici până azi nu-i clar de ce nu funcționează gazoductul Iași - Chișinău, care putea fi o alternativă foarte bună. Referitor la reforma justiției iar sunt foarte multe semne de întrebare, au promis multe, inclusiv transformarea CNA-ului într-un DNA românesc, ceea ce încă nu s-a întâmplat, cel puțin deocamdată, poate că mai este timp. Eu aș da o notă satisfăcătoare acestui Guvern, dar nu înaltă”, a mai spus expertul.

Jurnalistul și activistul Alexandru Petcov a adăugat că una din marile probleme este discrepanța între prețuri și pensiile mici. Salariul mediu deși s-a majorat cu 14%, inflația a crescut cu 32%. „Deci, salariul mediu a scăzut cu 18%”, a conchis invitatul.

Liviu Vovc, secretarul general al Platformei DA, a menționat că în viziunea sa cea mai mare problemă e că R. Moldova nu este pregătită să fie guvernată de un singur partid.

„Am simțit o atitudine superioară din partea guvernării față de critici și propuneri. Platforma DA a venit cu mai multe propuneri când vedeam că se greșește, dar nu erau luate în calcul. Totodată s-a observat o problemă legată de transparență. Proiectele de legi erau în grabă înregistrate și votate în Parlament, fără ca să fie consultate. În Legislativul precedent orice proiect era discutat între partide, era îmbunătățit și abia după aceea era votat”, a menționat fostul deputat.

Amintim că, la 11 iulie, s-a împlinit un an de când Partidul Acțiune și Solidaritate a câștigat alegerile parlamentare, obținând 63 de mandate de deputat. Pe locul doi s-a poziționat BECS - cu 32 de mandate și Partidul Șor - cu șase mandate de deputat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării