Expert: Istoria poporului transnistrean, o ficțiune politică
Regimul separatist de la Tiraspol a impus recent o nouă disciplină în școlile și grădinițele din regiune – „Istoria poporului transnistrean”. Anunțul a fost făcut de liderul separatist Vadim Krasnoselski, cu ocazia împlinirii a 35 de ani de la autoproclamarea „republicii nistrene”. Krasnoselski a subliniat că „toată lumea ar trebui să știe cum a apărut poporul transnistrean pe acest pământ. Specialiștii din Republica Moldova resping însă această noțiune, considerând-o o construcție artificială.

Istoricul Ștefan Bejan, expert al organizației „WatchDog”, explică faptul că „poporul transnistrean” nu are o bază științifică, istorică sau culturală. „Termenul nu există, nu există o limbă transnistreană, nici o identitate recunoscută sub acest nume”, spune Bejan. El amintește că și autoritățile separatiste evită termenul „transnistrean”, preferând denumirile rusești „Pridnestrovie” și „pridnestrovian”, transmite Știri.md cu referire la agora.md.
Potrivit expertului, strategia regimului de la Tiraspol este comparabilă cu proiectul sovietic de a crea un „om nou” – „omul sovietic”. Scopul este consolidarea unei identități artificiale care să justifice existența regimului separatist: „Cum altfel să argumentezi separatismul dacă nu prin existența unui popor diferit, cu o istorie și cultură separate?”.
Regiunea transnistreană este multietnică, cu aproximativ 30% moldoveni, 30% ucraineni și 30% ruși, alături de minorități bulgare și evreiești. În perioada sovietică, între 1924 și 1940, a făcut parte din Republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, folosită ca un „laborator ideologic” pentru construirea identității moldovenești separate, inclusiv prin impunerea unei limbi moldovenești scrise cu caractere chirilice.
După autoproclamarea independenței în 1990, regimul de la Tiraspol, sprijinit de Rusia, a continuat să promoveze simboluri și elemente distincte pentru a susține ideea unui stat separat. Noua disciplină școlară face parte din această strategie de consolidare a identității construite artificial.