main logo
1514

Expert: Fără susţinerea externă, viitorul lui Vlad Plahotniuc este pus sub un mare semn de întrebare

Fără susţinerea externă, viitorul lui Vlad Plahotniuc (preşedintele Partidului Democrat - "I.") este pus sub un mare semn de întrebare, susţine expertul Anton Şveţ.

Expert: Viitorul politic al lui Plahotniuc, pus sub semnul de întrebare

Potrivit agenţiei Infotag, el a menţionat în studiul său pentru portalul Regional Trends Analytics că "liderul PDM are nevoie de legitimitate externă aici şi acum, însă nu are posibilitatea "de a alege" aliaţi", transmite Știri.md.

"Mulţi ani, "factorii puterii" lui Plahotniuc în Moldova au fost relaţiile cu cei mai apropiaţi vecini - Ucraina şi România. În aceste state vecine, la putere s-au aflat oligarhi cu o gamă largă de interese în teritoriu, atât în Moldova, cât şi în regiune în general: de aceea, teritoriul său rămâne o legătură importantă de tranzit în schemele comerciale şi private ale elitelor din Ucraina şi România", a remarcat expertul.

Potrivit lui, "în România, majoritatea parlamentară a fost formată de Partidul Social Democrat al omului de afaceri Liviu Dragnea, al cărui partid se află în conflict deschis cu conducerea Uniunii Europene: Bruxellesul acuză conducerea României de aproape acelaşi lucru ca şi autorităţile pe Plahotniuc în Moldova".

"Liviu Dragnea se află astăzi într-o luptă intensă pentru putere în confruntarea cu preşedintele Iohannis şi cu alţi politicieni. În acest an vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European, precum şi alegerile prezidenţiale în România, de aceea oligarhul român şi partidul său este nevoit să se concentreze asupra problemelor interne româneşti şi europene. Bucureştiul nu are nici timp şi nici instrumente pentru a ajuta vecinii de la Chişinăul, în pofida înţelegerii reciproce", a spus Şveţ.

El a subliniat că, "în această situaţie, după alegerile prezidenţiale din Ucraina, pentru Plahotniuc este vital să menţină relaţii speciale cu noua conducere a celui mai mare stat din Parteneriatul Estic".

"Dar cu ce scop Vladimir Zelenski să facă negocieri cu oligarhul statului vecin, dacă perspectivele sale politice sunt vagi? Mai ales ţinând cont de faptul că imaginea politică şi succesul noului preşedinte al Ucrainei se bazează în mare parte pe imaginea "candidatului din popor", care este împotriva oligarhilor la guvernare. Zelenski este conştient de faptul că, indiferent cine este la putere în Republica Moldova, Kievul va reuşi să stabilească relaţii adecvate cu el, controlând toate schemele, porturile şi graniţele cu Transnistria rebelă", consideră expertul.

În opinia sa, "este posibil ca viitorul său politic să depindă anume de sprijinul extern şi doar intervenţia externă activă va ajuta la tăierea "nodului gordian" al politicii moldoveneşti şi la formarea unei coaliţii sau, de exemplu, la schimbarea semnificativă a raportului de forţe în alegerile parlamentare anticipate".

"În timp ce Rusia va continua să susţină PSRM, iar UE cu SUA vor ajuta blocul ACUM, viitorul politic al lui Vladimir Plahotniuc este pus sub un mare semn de întrebare. Pentru liderul PDM situaţia devine şi mai dificilă în condiţiile în care partenerii externi tradiţionali "din vecinătate" nu prea par să-i intereseze soarta lui", a concluzionat expertul.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării