Expert, despre alegerile din România: Un moment de cotitură pentru direcția geopolitică a țării
România se apropie de un scrutin prezidențial cu o miză semnificativă, iar contextul politic este marcat de ascensiunea discursului suveranist și al extremei drepte, într-un climat în care electoratul cere o schimbare profundă, avertizează Rufin Zamfir, analist strategic la Centrul GlobalFocus.

Expertul susține că principala diferență dintre cei doi concurenți electorali constă în viziunea lor: unul propune sancționarea trecutului și o reevaluare a alianțelor externe, în timp ce celălalt pledează pentru consolidarea parcursului european și democratic, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.
În opinia lui Zamfir, miza alegerilor prezidențiale din România depășește granițele țării, având în vedere influențele geopolitice din regiune, iar principala diferență între candidați constă în viziunea pentru viitorul țării.
„Unul dintre candidați vine cu o privire retrospectivă, cu un pachet de propuneri care vizează sancționarea a ceea ce s-a întâmplat. Celălalt propune un avans democratic și către bunăstare. (…) Unul vrea să întoarcă România într-un punct anterior, celălalt vrea să o ducă înainte”, a declarat expertul.
Analistul avertizează că retorica radicală este alimentată de nemulțumirile legitime ale populației, dar instrumentalizată politic de liderii populiști.
„Amândoi candidații sunt mai degrabă asimilabili unei noțiuni de antisistem și consider că acesta este momentul de trecere a democrației românești în faza ei imediat următoare. (…) Felul în care democrația românească a funcționat până acum nu este unul care să permită o dezvoltare suplimentară. Acești actori politici au folosit oportunitatea de a specula nemulțumirea în rândul populației și au transformat-o într-o armă politică împotriva partidelor mainstream”, a menționat Zamfir.
Unul dintre fenomenele vizibile, pe care le constată expertul, este legitimarea curentului politic de extremă dreapta atât pe plan intern, cât și internațional. Zamfir atrage atenția asupra tentativei unor politicieni români de a se asocia cu figuri politice globale, precum Donald Trump, pentru a câștiga legitimitate în rândul alegătorilor naționaliști.
„Am văzut în campania electorală din România o seamă de politicieni care își disputau acest culoar suveranist, izolaționist și ideologic aliniat extremei drepte, încercând să se prezinte în fața electoratului ca fiind unicul candidat cu sprijinul administrației Trump”, a mai declarat analistul.
Până la votul decisiv de la alegerile prezidențiale din România au rămas zile numărate. Lupta dintre cei doi candidați în cursa finală pentru Cotroceni va fi una strânsă, potrivit ultimelor cercetări sociologice, care atestă o diferență mică între Nicușor Dan și George Simion.
Atât George Simion, cât și contracandidatul său, Nicușor Dan, erau creditați cu șanse egale în sondaje. Simion a lipsit de la a treia dezbatere electorală organizată în campania pentru turul doi. În schimb, a făcut un tur în afara țării, fiind prezent inclusiv la un miting în Polonia, unde ca și în România, pe 18 mai, vor avea loc alegeri prezidențiale.
O analiză realizată de Reuters menționează că o victorie a lui Simion ar putea destabiliza România, membră UE și NATO, și ar avea repercusiuni și în UE. Analiștii politici atrag atenția că miza turului doi depășește granițele României, iar rezultatul final ar putea influența relația țării cu Uniunea Europeană și NATO. Participarea la vot și opțiunile alegătorilor din diasporă sunt elementele care vor conta în confruntarea decisivă. Și eurodeputatul Eugen Tomac a avertizat că alegerile prezidențiale din România au o miză majoră pentru viitorul țării și orientarea strategică a întregii regiuni.
Campania electorală pentru turul doi a început pe 9 mai și se încheie pe 17 mai, la ora 07:00. La scrutinul de duminică, 18 mai, sunt așteptați la urne peste 19 milioane de cetățeni români, dintre care un milion se află în diasporă.