main logo
626

Ex-vicepremier: Rusia a introdus unilateral embargoul pentru Moldova

Fostul vicepremier, ministru al Economiei şi deputat al Parlamentului, Alexandru Muravschi, a amintit că Rusia a introdus în mod unilateral embargoul la producţia moldovenească.

Ex-vicepremier: Rusia a introdus unilateral embargoul pentru Moldova

Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta el a scris pe pagina sa de Facebook, comentând afirmaţiile fostului Ambasador al Rusiei în Moldova, Valerii Kuzmin, transmite Știri.md.

El consideră că afirmaţia diplomatului precum că "Acordul de Asociere cu UE nu a asigurat Moldovei o piaţă de export adecvată" a fost „formulată incorect".

„Şi cine a spus şi a garantat că UE va lua în mod automat toată producţia? Acordul introduce un regim liber de acces al bunurilor moldoveneşti pe piaţa europeană. Acesta este deja un mare plus. Cineva va spune că aceasta se face în baza cotelor pentru mărfurile principale. Da. Dar voi răspunde: cum şi cui îi încurcă aceste cote astăzi, dacă volumul exporturilor noastre la majoritatea acestor poziţii nu ajunge nici măcar la jumătate din cote. Atunci când exporturile noastre vor ajunge la volume mari şi vor fi limitate de cote, atunci vom vorbi despre aceasta şi vom negocia majorarea cotelor. Între timp, acestea sunt doar vorbe goale", consideră economistul.

El nu este de acord nici cu afirmaţia lui Kuzmin precum că "Moldova produce mai mult decât este gata să cumpere UE de la ea".

În opinia lui Muravschi, producătorii moldoveni nu aleg cotele oferite de Uniunea Europeană deoarece nu pot asigura condiţiile corespunzătoare: a) standardele de calitate, adoptate pe piaţa europeană, b) stabilitatea exporturilor şi c) volumele necesare de exportare a producţiei de calitate.

„Pentru a rezolva aceste probleme, UE oferă Republicii Moldova asistenţă financiară şi tehnică considerabilă şi stabileşte o perioadă de tranziţie, dar, din nefericire, folosim toate acestea foarte ineficient", a declarat fostul vicepremier.

În ceea ce priveşte dreptul de a alege partenerii comerciali, acesta a subliniat că "UE nu spune în niciun document că ne pune în faţa unei alegeri: fie cu UE sau cu alte state".

„Totodată, UE a subliniat în repetate rânduri că Acordul de Asociere, principala parte a acestuia fiind Acordul de liber schimb, nu contravine Acordului de liber schimb cu ţările CSI. O contradicţie apare numai în cazul apartenenţei la Uniunea Vamală şi UEEA, deoarece aceasta presupune nu numai un comerţ liberalizat de taxe vamale, ci şi unificarea standardelor de calitate, a certificatelor de origine, procedurilor vamale cu eliminarea ulterioară a frontierelor vamale şi alte lucruri care nu respectă termenii Acordului de Asociere cu UE", a remarcat Muravschi.

În opinia sa, „Rusia a înlocuit conceptele şi a determinat de sine stătător incompatibilitatea Acordului de Asociere cu UE şi Acordul de Comerţ Liber cu ţările CSI".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării