main logo
1167

Ex-ministru: Justiţia din Moldova are nevoie de schimbări profunde

Justiţia în Moldova are nevoie de schimbări profunde şi esenţiale, nu de simple modificări legislative, consideră fostul ministru al Justiţiei, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase.

Ex-ministru: Justiţia din Moldova are nevoie de schimbări profunde

Potrivit agenţiei Infotag, luni, la prezentarea raportului alternativ privind realizarea Planului naţional de acţiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE pentru anii 2017-2019, el a spus că rapoartele creează o impresie greşită referitor la situaţia din domeniul justiţiei, transmite Știri.md.

"Omul din afară, care nu cunoaşte situaţia din Republica Moldova, poate crede că trebuie să mai aprobăm nişte decizii tehnice în domeniul justiţiei, inclusiv schimbarea procedurii de numire a judecătorilor şi asigurarea independenţei financiare a Consiliului Superior al Magistraturii şi totul va fi bine. Însă principala problemă constă în faptul că cei care slujesc justiţiei nu sunt învăţaţi să asigure dreptatea şi nici nu îşi stabilesc o astfel de sarcină", a spus Tănase.

Potrivit acestuia, justiţia în Moldova revine la trecutul sovietic, când sistemul judiciar era o continuare a puterii executive şi apăra orânduirea socialistă.

"Acum doar denumirile sunt diferite, dar esenţa este aceeaşi. O altă problemă este că instanţele, de fapt, pur şi simplu aprobă deciziile procurorilor, iar statisticile sentinţelor sunt alarmante. Toate acestea nu pot fi indicate în raport, dar trebuie prezentate, pentru că altfel nimic nu se va schimba", a spus Tănase.

El consideră că, în Moldova, legislaţia în domeniul justiţiei nu are nevoie de modificări şi amendamente, deoarece la etapa actuală mai util ar fi să se iniţieze un dialog cu implicarea tuturor părţilor interesate pentru a elabora o soluţie cuprinzătoare.

Autorii raportului alternativ au remarcat că încă din 2011 documentele strategice prevăd schimbarea procedurii de numire a judecătorilor, inclusiv la Curtea Supremă a Justiţiei, şi funcţionarea Consiliului Superior al Magistraturii, care aşa şi nu au fost făcute, deşi aceste schimbări sunt fundamentale.

Ei menţionează că autorităţile nu au realizat reforma Curţii Constituţionale, la care, cel mai probabil, au renunţat definitiv. 

În plus, Parlamentul, până la sfârşitul mandatului său, a actualizat componenţa Curţii. 

Deşi acest lucru nu este o încălcare a legii, ar fi fost corect ca deputaţii din noua legislatură să facă acest lucru.

"Un moment pozitiv este baza legislativă adoptată anul trecut pentru funcţionarea inspecţiei judiciare, care poate monitoriza activităţile judecătorilor şi poate aplica sancţiuni în privinţa acestora. Însă trebuie asigurată integritatea inspectorilor înşişi, deoarece în mass-media au apărut informaţii care pun la îndoială onestitatea lor", atrag atenţia autorii raportului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării