main logo
877

Ex-membru CUC: Perimetrul zonei de securitate nu are tangență cu hotarul Ucrainei

Eduard Bumbac, fost membru în Comisia Unificată de Control, a explicat rolul Misiunii de Pacificare în contextul războiului din Ucraina și care este tangența Zonei de Securitate cu teritoriul țării vecine, unde se duc lupte.

Ex-membru CUC: Zona de securitate nu are tangență cu hotarul UcraineiȘtiri.md

Potrivit lui Bumbac, Tiraspolul încearcă să inducă în eroare opinia publică, prin faptul că acțiunile care se petrec în Ucraina ar putea să afecteze pretinsa misiune de pacificare, transmite Știri.md.

„Harta zonei de securitate, aplanarea ei geografică, constă în faptul că numai în câteva porțiuni de teritorii hotarul ucrainean cu R. Moldova pe segmentul transnistrean are o adiacență apropiată, mă refer la porțiunea Tiraspol-Grigoriopol, în preajma localități Mălăiești unde practic hotarul Ucrainei este pe partea dreaptă, dar nicidecum această porțiune nu se află în zona de securitate . Aspectul respectiv arată că nicăieri perimetrul zonei de securitate nu are tangența cu hotarul Ucrainei, pe teritoriul căreia sunt duse lupte. Componenta rusă, sub anumite pretexte cu susținerea părții transnistrene, încearcă să ducă în eroare opinia publică că acțiunile care se petrec în Ucraina ar putea să afecteze pretinsa misiune de pacificare. Acest lucru sunt sigur că nu este adevărat și de la caz la caz partea transnistreană distorsionează acest adevăr”, a explicat fostul membru în CUC. 

Referindu-se la misiunea de pacificare, Bumbac a remarcat faptul că de la evenimentele din 24 februarie curent în cadrul ei nu au survenit mari schimbări cu unele excepții. 

„Mă refer la faptul că partea transnistreană, în pofida acordului din 1992 a introdus în zona de securitate a introdus pretinsul regim anti-terro, unde în cadrul anumitor localități inclusiv din zona de securitate au fost amplasate, dotate, amenajate, efectiva structurilor paramilitare transnistrene, care nicidecum nu ar trebui să fie în aceste localități, mai mult ca atât misiunea de pacificare, cum spune partea rusă și partea transnistreană, își onorează ”în ghilimele” sarcinile sale. de ce ar mai trebui aceste structuri paramilitare în zona de securitate. Dacă ne referim la misiunea de pacificare componenta părții ruse, cu părere de rău este suplinită din cadrul pretinsului GOTR dislocat pe teritoriul R. Moldova, rămășițe ale armatei a 14-a”, a spus bumbac.

Ex-membrul CUC a explicat și sarcinile misiunii.

„Conform cerințelor trasate de statul major al Federației Ruse, misiunea are trei sarcini: păstrarea munițiilor de la depozitul din Kolbasna, asigurarea cu efectiv, eventualele schimbări a situației în regiunea cu implicarea GOTR la indicațiile directe care a putea să vină de la statul major al Federației Ruse. Cu referire la a treia componentă putem menționa cu certitudine că situația regională este schimbată. De la începutul declanșării războiului, atât efectivul de pacificatori cât și GOTR s-au aflat și se află într-o stare de alertă, aici se are în vedere și regimul de cazarmă, regimul serviciului și de amplasare a subdiviziunilor”, a menționat Eduard Bumbac. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării