Ex-ambasador român: R. Moldova, un exemplu de păpuşi ruseşti telescopice
Teodor Baconschi, fostul ministru de externe al României în perioada 2009-2012, fost ambasador român la Vatican, a fost întrebat ce părere are despre acţiunile celor care visează la unirea României cu Republica Moldova şi dacă ele ar putea avea succes.

Fostul diplomat s-a arătat sceptic, scrie Adevărul.
„E un vast subiect. E imposibil de redus la câteva cuvinte. Micuţul stat vecin e un poligon de complexităţi geopolitice, un exemplu de păpuşi ruseşti telescopice îngrozitor de complicat. În plus, unirea de la 1918 s-a făcut pentru a se evita, la cererea guvernului deja autonom de la Chişinău, bolşevizarea şi căderea în anarhie a acelei noi, tinere republici autonome. Situaţia de azi e cu totul alta şi pentru noi şi pentru ei. Lăsând la o parte sentimentele, sunt nişte precondiţii ale unei ipotetice reuniri care trebuie bifate:
1. O majoritate exprimată democratic de unionişti peste Prut. Nu avem.
2. O majoritate democratic exprimată pro uniune dincoace de Prut, nu avem. Sondajele arată că susţinerea nu e totală nici aici. Plus modificările constituţionale din cele două state...
3. Trebuie să avem acordul simultan al Federaţiei Ruse şi al partenerilor noştri. Singura spiritualizare a frontierelor s-a făcut prin extinderea europeană. Parteneriatul estic e decedat.
4.Pe lista scurtă sine qua non e Transnistria. O soluţionare care să nu suporte în Uniunea Europeană încă un precedent cipriot, un conflict mai mult sau mai puţin îngheţat.
În plus nu poate fi vorba de prezenţa militară rusească pe teritoriul nostru. Dacă cineva rezolvă aceste puncte, sunt gata să redevin şi eu sentimental, să fac declaraţii înflăcărate.
Mai este şi situaţia economică. În 1990, PIB în România şi Moldova era similară. Acum s-a creat o prăpastie astfel încât miliardul jefuit din câteva bănci de oligarhia locală reprezenta 25 la sută din PIB-ul Moldovei. Chişinăul, cu peste un milion de locuitori, are un buget cât are Aradul”, a declarat Teodor Baconschi.