main logo
1645

Dragoș Galbur cere autorităților să elimine imunitatea parlamentară

Liderul Partidului Național Moldovenesc (PNM) Dragoș Galbur a cerut autorităților să schimbe Legea pentru eliminarea totală a imunității deputaților din Parlament. Solicitarea politicianului vine după ce Poliția i-a interzis lui Vasile Bolea să se apropia timp de zece zile de soția și copiii săi, din cauza unor acuzații de agresiune, informații negate de către soția deputatului.

Dragoș Galbur cere autorităților să elimine imunitatea parlamentarăImagine simbol

„Degeaba arătăm cu degetul la Bolea, n-o să-i facă nimic Procuratura, că are imunitate parlamentară! Părerea mea este că imunitatea parlamentară, din contra, e ca un magnet care atrage toți hoții, toți bandiții și contrabandiștii în Parlament, în speranța lor de a fi protejați de imunitate, contrar art. 16, alin. 2 din Constituția Republicii Moldova, care spune că toți cetățenii sunt egali în fața Legii. Hai, curaj! Eliminați imunitatea parlamentară”, a scris Galbur pe Telegram, transmite Știri.md.

De ce deputații beneficiază de imunitate parlamentară?

Potrivit NewsMaker, imunitatea parlamentară este un mecanism juridic destinat să protejeze deputații în exercitarea mandatului lor, asigurându-le independența și libertatea de exprimare. Aceasta se bazează pe două concepte fundamentale: iresponsabilitatea și inviolabilitatea.

1. Iresponsabilitatea parlamentară

Aceasta înseamnă că deputații nu pot fi trași la răspundere juridică pentru opiniile politice sau voturile exprimate în cadrul activității lor parlamentare. Scopul este de a le garanta libertatea de a-și exprima punctele de vedere fără teama de represalii legale, asigurând astfel o dezbatere legislativă liberă și deschisă. 

2. Inviolabilitatea parlamentară

Aceasta presupune că deputații nu pot fi reținuți, arestați sau percheziționați fără încuviințarea prealabilă a Parlamentului, cu excepția cazurilor de infracțiune flagrantă. Această protecție are rolul de a preveni abuzurile de putere și de a asigura că măsurile legale împotriva unui parlamentar sunt luate doar în condiții clare și transparente. 

În Republica Moldova, aceste principii sunt consacrate în Constituție și în Legea privind statutul deputatului în Parlament. De exemplu, articolul 70 alin. (3) din Constituție prevede că un deputat nu poate fi reținut, arestat, percheziționat sau trimis în judecată fără încuviințarea Parlamentului, după ascultarea sa.

Potrivit experților constituționali, imunitatea parlamentară reprezintă o garanție a funcționării corecte și independente a instituției parlamentare, protejând-o de eventuale presiuni externe sau abuzuri.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării