main logo
5630

Dragalin, nemulțumită de Legea privind amnistia: Consecințele urmează

După ce Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață a fost eliberat din penitenciar, fostul procuror-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin s-a arătat nemulțumită de Legea privind amnistia.

Dragalin, nemulțumită de Legea privind amnistia: Consecințele urmeazăImagine simbol

„Persoane periculoase, condamnate anterior la închisoare pe viață pentru omor și alte crime, sunt eliberate din penitenciar. Mulți dau vina (ca de obicei) pe sistemul de justiție. Dar vă este clar ce a stat la bază să permită așa ceva? O lege – lege votată de actualul Parlament în 2021 - Legea Nr. 243 din 24-12-2021 privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova”, a scris Dragalin pe rețelele de socializare, transmite Știri.md.

Totodată, fostul procuror-șef s-a întrebat de ce anume această Lege a fost implementată și nu altele, aducând ca exemplu introducerea imunității pentru avocați.

„Dintre toate modificările stringente și necesare în justiție, a fost această lege cea mai urgentă? Dintre toți cetățenii Republicii Moldova care merită ajutor prin lege, sunt cei condamnați pentru infracțiuni excepțional de grave printre primii despre care trebuie să ne facem grijă? Dar familiile victimelor lor? Sau oamenii puși în pericol din cauza riscului că vor comite din nou așa crime?

A fost necesar Parlamentul să reducă pedeapsa pentru unele infracțiuni grave și deosebit de grave de corupție în 2024? (După cum a bătut alarma Procuratura Anticorupție.)

A fost necesar Parlamentul să introducă modificări care apără interesele avocaților care reprezintă cei acuzați de infracțiuni și nu procurorii care reprezintă interesele statului? De exemplu, introducerea imunității pentru avocați în anul 2021, o practică care nu există în țările din UE. Sau introducerea infracțiunii de amestec în activitatea avocatului în anul 2024, o infracțiune copiată din codul penal din Rusia (care există și în Turcia, dar nu în alte țări UE)”, a mai scris Dragalin în postarea sa.

În mesajul transmis, fostul şef al PA a avertizat că „consecinţele negative ale acestor politici legislative încă urmează”.

Știri.md amintește că Alexandr Sinigur, condamnat în anul 2006 la detenție pe viață, a fost eliberat săptămâna trecută din penitenciar. Cu explicații în acest sens a venit ANP.

Cu o reacție în acest sens a venit și fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo.

„După grațierea traficanților de droguri, aflăm nu din comunicate oficiale, ci de pe rețele sociale că guvernarea a făcut pasul următor: a deschis ușa Penitenciarului nr. 17 din Rezina și pentru interlopii condamnați pe viață. Nu din greșeală. Ci prin semnături, decizii procesuale, acte administrative și liniște totală”, a scris Stoianoglo.

Alexandr Sinigur (Nenu), alias „Синий” a fost condamnat la detenție pe viață în 2006, după extrădarea din Rusia, pentru o serie de infracțiuni deosebit și excepțional de grave comise în Moldova și Ucraina. 

Acesta a fost acuzat de crearea și conducerea unei organizaţii criminale, banditism, luare de ostatici, tentativă și omor premeditat în circumstanţe agravante, dobândire prin şantaj a avutului proprietarului, privaţiune ilegală de libertate. 

Mai mult, acesta ar fi fost condamnat inclusiv pentru omorul omului de afaceri Piotr Sarî.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării