Dosarul Chiril Lucinschi, la rejudecare: Ce spune fostul deputat
Judecătoria Chişinău nu a reuşit timp de 9 luni să desfăşoare şedinţa preliminară în dosarul penal intentat pentru spălare de bani ex-deputatului PLDM, Chiril Lucinschi, după ce instanţa de apel a anulat sentinţa de condamnare la 5 ani şi 6 luni cu executare şi a trimis dosarul la rejudecare.

Dosarul a fost repartizat aleatoriu magistratului Ion Morozan, iar prima şedinţă de judecată a fost numită pentru data de 6 decembrie 2021. De atunci au avut loc 6 şedinţe de judecată, dar niciuna nu a fost lucrativă, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.
Prima şedinţă de judecată a fost amânată la solicitarea părții apărării, care a solicitat ca examinarea cauzei să să fie făcută de un complet specializat în examinarea fraudelor bancare.
A doua şedinţă a fost numită pentru 3 februarie 2022, însă a fost amânată pe motiv că nu a putut face act de prezenţă inculpatul.
La 4 aprilie urma să aibă loc şedinţa de judecată, însă a fost amânată la solicitarea procurorului care a cerut termen de a formula opinia asupra cererii înaintate de către partea apărării.
Şedinţa programată pentru 21 aprilie nu a avut loc pentru că magistratul Alexandru Negru care face parte din completul de judecată a plecat în concediu.
La fel, a eşuat şi şedinţa programată pentru 13 mai. De această dată, partea apărării a solicitat termen de a formula opinia asupra răspunsului formulat de procuror asupra unei cereri pe care au înaintat-o anterior.
Instanţa a acordat termen avocaţilor lui Lucinschi până la data de de 8 august, însă şedinţa a fost amânată. De această dată, procurorii au solicitat termen de a formula opinia asupra cererilor prezentate de partea apărării.
Următoarea şedinţă a fost programată pentru 19 septembrie.
Fostul deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi a fost reţinut de procurorii anticorupție la 25 mai 2017, fiind bănuit de implicare în dosarul fraudelor de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, ar fi transferat unei companii afiliată fostului deputat 440.000 de dolari care ar fi fost sustrași de la cele trei bănci implicate în furtul miliardului.
Potrivit materialelor procesului penal, în perioada 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein, 440.000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.
De asemenea, s-a mai stabilit că, în 2013, compania Toast Delux SRL, beneficiar al căreia ar fi Lucinschi, ar fi beneficiat de un alt credit de la Unibank, fără gaj, în valoare de 5.000.000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401.650 de dolari au ajuns pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, a transferat aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante.
La 4 aprilie 2018, Judecătoria Chişinău l-a condamnat pe Chiril Lucinschi la 5 ani şi 6 luni de închisoare, executarea sentinţei fiind amânat când va intra în vigoare.
Condamnarea a fost contestată la Curtea de Apel Chişinău. Mai multe şedinţe de judecată au fost cu scântei, instanţa respingând cererile părţii apărării, inclusiv privind efectuarea expertizei economico-financiare.
Situaţia s-a schimbat după retragerea PDM de la guvernare şi, în special după numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcţia de procuror general, Chiril Lucinschi fiind inclus într-o listtă a persoanelor persecutate cu dosare pe criterii politice.
Şa 9 iulie 2021, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia instanţei de fond şi a trimis dosarul la rejudecare în prima instanţă. Motivul invocat a fost că în dosar se regăsesc mai multe probe din dosarul în care a fost condamnat, apoi achitat Veaceslav Platon, iar judecătorul care a făcut parte din completul de judecată vare l-a condamnat pe afacerist la 18 ani de închisoare a gestionat şi dosarul lui Chiril Lucinschi.
Fostul deputat pledează nevinovat şi susţine că nu s-a ocupat niciodată cu spălarea banilor. Lucinschi a declarat pentru portalul Anticorupţie.md că a aşteptat ca procurorii să-şi retragă acuzaţiile din dosarul care i-a fost fabricat, dar cu actuala conducere a Procuraturii Generale este puţin probabil că acest lucru se va întâmpla.