main logo
6236

Dorin Recean a cerut demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov

Premierul Dorin Recean a anunțat că a solicitat demisia ministrului Energiei, Victor Parlicov, directorului Energocom, Victor Bînzari, și membrului Consiliului de Observatori al Moldovagaz, Sergiu Tofilat. Totodată, premierul a anunțat că va cere instituirea stării de urgență în domeniul energetic în Parlament.

Dorin Recean a cerut demisia ministrului Energiei, Victor ParlicovFoto: politic.md

Premierul a menționat în cadrul unei conferințe că cei trei s-ar face vinovați de situația din domeniul energetic, transmite Știri.md.

„Vreau să anunț că am solicitat demisia a trei persoane în legătură cu situația din sectorul energetic al Republicii în Moldova. Am solicitat demisia domnului ministru Victor Parlicov pentru că el este responsabil și era responsabil de gestiunea sectorului energetic și a admis greșeli care ne-au adus în situație de criză. 

Am solicitat și demisia directorului general Energocom, Victor Bînzari. Compania nu a achiziționat gaze atunci când a fost posibil, ascunzându-se în spatele unor proceduri birocratice. În felul acesta ei nu au reușit să asigure necesarul pentru perioada de iarnă la cele mai avantajoase prețuri. 

Am solicitat și demisia domnului Sergiu Tofilat din funcția de membru al Consiliului de Observatori al Moldovagaz. Domnul Tofilat, chiar dacă nu avea competență, totuși a blocat cumpărarea de gaze de către instituțiile responsabile atunci când era cel mai convenabil”, a declarat Dorin Recean.

Premierul a cerut Agenției Proprietăți Publice să convoace cât mai repede Consiliul de Observatori pentru a numi un nou membru.

Dorin Recean a menționat că a avut și o ședință cu instituțiile responsabile de asigurarea țării cu gaze naturale și energie electrică.

„Ieri am avut o ședință cu instituțiile responsabile de asigurarea țării cu gaze naturale și energie electrică. Mă refer la instituțiile statului, dar și la întreprinderile din domeniu. Am pus în discuție toate evoluțiile și riscurile posibile, atât în contextul războiului din Ucraina, cât și în eventualitatea unor acțiuni ostile față de sectorul energetic al Republicii Moldova.

Am trasat mai multe sarcini legate de planurile de contingență și am solicitat ca instituțiile responsabile să fie pregătite să reacționeze rapid și eficient. Am să numesc câteva sarcini din șirul mai lung.

- Moldelectrica trebuie să asigure interconexiunea la o capacitate mai mare pentru a importa energie electrică în caz de necesitate. 

- Tot Moldelectrica trebuie să pregătească scenariile de interconexiune insulară pe liniile de tensiune înaltă cu România. 

- Moldelectrica trebuie să coordoneze cu omologii ucraineni logistica de mentenanță și reparație a linii de tensiune înaltă Isaccea-Vulcănești pe teritoriul Ucrainei. 

- Energocom trebuie să încheie contracte de contingență pentru ca cetățenii să aibă lumină în cazul în care centrala de la Cuciurgani nu poate funcționa.

- Energocom trebuie să încheie contracte de contingență pentru ca cetățenii să aibă lumină în cazul în care centrala de la Cuciurgani nu poate funcționa. 

- Vestmoldtransgaz trebuie să mărească volumele din contul de echilibrare al gazelor naturale între sistemele de transport al gazelor naturale cu omologii din Ucraina. 

- Termoelectrica trebuie să pregătească planurile de creștere a capacității de producere a energiei electrice în cazul în care centrala de la Cuciurgani nu va funcționa”, a declarat șeful Guvernului.

Premierul a precizat că va prelua portofoliul de ministrul al Energiei, până la numirea unui nou membru al Executivului.

„După cum am spus, avem în față un sezon de iarnă dificil, cu multe riscuri și am decis să cer Parlamentului să instituim starea de urgență în energetică începând cu 16 decembrie până la depășirea situației legate de alimentarea cu gaz a cetățenilor noștri,  inclusiv a celor din regiunea transnistreană, dar și, foarte important, pentru a gestiona eventualele consecințe ale crizei și pentru asigurarea cu electricitate, în mod special a cetățenilor de pe malul drept.

Guvernul depune și va depune toate eforturile pentru a minimiza riscurile și impactul asupra cetățenilor noștri, dar avem responsabilitatea să fim pregătiți pentru absolut orice scenariu, mai ales în condițiile în care de trei ani frigul este folosit ca o armă împotriva oamenilor din întreaga regiune”, a subliniat prim-ministrul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării