main logo
733

Dorin Chirtoacă, despre dosarul judecătorilor: O leсție

Potrivit lui Dorin Chirtoacă, arestările din această săptămână a mai multor judecători ar fi „o lecție”, pentru ca „fiecare judecător să se regăsească în șablon și pentru ca nimeni să nu crâcnească pe viitor și să nu-și permită cumva să acționeze liber”.

Dorin Chirtoacă, despre dosarul judecătorilor: O leсție

„Între limitele „berdilo" și „moscalciuc" și șobolaniada la moldoveni.

După demonstrația de forță de duminică din PMAN, monopolizarea olimpului politic, economic, financiar, administrativ, mediatic etc., cu tolerarea și folosirea ori de câte ori este nevoie a celor de stânga și sufocarea sau sugrumarea celor de centru și de dreapta, începe setarea regulilor pentru ca regimul Plahotniuc-Dodon să aibă și ziua de mâine.

Astfel, cu titlu de lecție pentru toată lumea din nou, dar mai ales pentru procurori și judecători au loc acțiunile de la începutul săptămânii.

Spectrul este pestriț și cuprinzător: de la începători și tineri, unii dezinvolți chiar, până la vârsta a doua și cu experiență.

De ce? Simplu: pentru ca fiecare judecător să se regăsească în șablon și pentru ca nimeni să nu crâcnească pe viitor și să nu-și permită cumva să acționeze liber, independent și așa cum spune legea.

Lecția este nu doar pentru cei care încearcă să se mai țină departe de regim, dar și pentru acei care servesc regimul. Un pas la dreapta, un pas la stânga - „rasstrel" (împușcat). Chiar și în cazul în care nu ai făcut nimic, oricum îți desenează, îți deduc și îți presupun, iar toate aceste acrobații juridice devin dacă trebuie „probe" și argumentări pentru răfuială, în hotărâri semnate de unii care nici nu le scriu.

Aparent, atunci când acțiunea vizează toate cele cinci nume din imaginile de mai jos, există riscul să se producă o confuzie: cum să pui la îndoială dacă sunt vizate și persoane care au fost loiale și au executat anterior comenzi ale regimului, și nu una singură?! Trebuie doar să pară credibile acțiunile...

Însă, după cum se vede, există limita de „jos" și limita de „sus": Nu ai voie să fii aparte de regim/sistem și nu ai voie să faci mai mult decât marja în care te lasă să te miști.

Punând cap la cap lucrurile, rezultă următoarele: se spune că viceministrul Triboi (PDM), a depășit limitele stabilite și a acționat pe cont propriu în interes material. Drept urmare chiar dacă care a fost „sacrificat", pentru a avea argumentul: „nimic nu e politic, doar iată, sunt luați și de-ai noștri". La fel ar putea fi interpretate lucrurile în ceea ce-o privește pe judecătoarea Moscalciuc, chiar și promovată de curând, având în vedere palmaresul reamintit zilele acestea.

Cum se numește însă procedeul: ei te pun să le fii loial, să execuți comenzi, ei te ridică și te promovează, ei te lasă să crezi ca ești puternic și că poți face ce vrei sau mai mult decât alții, tot ei te pândesc, te lovesc, te dau jos și tot ei „se oferă" să te ajute să scapi, uneori chiar basma curată, ca să-ți propună apoi și de lucru? Cei care ați trecut și treceți prin aceste experiențe, ați putea răspunde la întrebare?

În ceea ce îi privește la ceilalți, nu îi cunosc, și nici nu le cunosc activitatea, cu o excepție: Victoria Hadârca, la care am fost în proces o singură dată, vara trecută, cu o chestiune de procedură: o abținere a unul alt judecător. Am văzut o tânără cu știința de carte, cu echilibru, cu o ținută sobră și decentă și care avea și reacții firești (majoritatea și le înăbușă sau le întorc forțat pe dos). Impresia a fost de - judecător liber, care acționează așa cum îi spune conștiința, lucru care m-a și mirat, singura dată de altfel.

Conform CPP din RM adus la „condiție" prin Parlament, de Plahotniuc și camarila, dar și a practicii păguboase din ultimii ani: urmărirea penală te saltă, te scutură, nu te lasă să vezi nimic, te împachetează, și apoi, te trimite la judecător care se vede nevoit, dar „de bună voie" să continue conform „introducerii" făcute.

Între timp, până la trimiterea dosarului în judecată, urmărirea penală îl presează pe om, îl amenință că nu mai iese din arest, că îi mai deschide vreo câteva dosare, că îți verifică toată activitatea și toată viața de la naștere, și că nu scapă oricum. Toate acestea în condițiile în care nu ai dreptul să vezi nimic din ce este acuzat, totul fiind bazat pe insinuările cu care ți se flutură, însoțite de afirmația: „noi știm"...

La aceasta se adaugă faptul că în mintea oricui în Moldova, de la om de rând până la Dodon, este clar fixat faptul că lege și instituții nu există și că orice ar scrie, oriunde, oricum decizia se ia în altă parte.

În același timp toată societatea este lăsată în suspans: multe nu se pot spune că nu este acces la informație, pe lângă oamenii obișnuiți sunt luați și oameni pătați. Cum să te exprimi?!

Spre deosebire de RM, unde după ce urmărirea

Conform CPP din Romania, art. 94 și altele prevăd posibilitatea consultării dosarului la orice etapă.

Se spune că dacă pui mai mulți șobolani într-un butoi căruia îi pui capac, ei sfârșesc prin a se mânca unii pe alții”,a scris fostul primar Dorin Chirtoacă pe Facebook.

În urma examinării demersurilor procurorilor, instanța de judecată a decis plasarea în arest preventiv în izolatorul Centrului Național Anticorupție pe un termen de 30 de zile a unui judecător, alți 2 judecători primind 20 de zile de arest în izolatorul CNA. Ceilalți doi judecători și procurorul implicați pe caz, au fost plasați în arest la domiciliu pentru 30 de zile, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.

Magistrații sunt cercetați penal pentru că ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile pe mai multe cauze penale aflate în examinare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării