main logo
291

Doi miniștri au prezentat evoluțiile pe Acordul de Asociere cu UE

Comisia politică externă și integrare europeană a organizat o nouă rundă de audieri privind evoluția implementării Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Doi miniștri au prezentat evoluțiile pe Acordul de Asociere cu UE

De această dată, informația privind progresele înregistrate, provocările întâlnite, restanțele acumulate și perspectivele stabilite în implementarea Acordului de Asociere a fost prezentată de ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, și ministrul Energiei, Victor Parlicov, transmite Știri.md.

La ședință au fost prezenți deputați din Parlament, precum și reprezentanți ai Președinției, ai Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și ai Cancelariei de Stat.

În prezentarea sa, ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija, s-a referit la evoluțiile înregistrate în mai multe domenii: infrastructura de transport, dezvoltarea regională și locală, urbanism, infrastructura de comunicații și cea a apei și sanitației. De exemplu, în sectorul infrastructurii de transport, dintre cele 150 de directive UE care urmau să fie transpuse, 44 au fost realizate total, iar 36 – parțial. De asemenea, 20 de acte normative sunt în proces de avizare.

„În prezent, printre prioritățile stabilite figurează adoptarea Codului urbanismului, a Codului navigației maritime comerciale și a Codului transportului. Pe partea de infrastructură de transport, avem modificări la Legea drumurilor și la Legea fondului rutier, care vor îmbunătăți și vor asigura predictibilitate alocării și utilizării mijloacelor din bugetul de stat pentru Fondul rutier”, a adăugat ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Lilia Dabija.

„Noi suntem gata să oferim suport, inclusiv la elaborarea proiectelor de lege și la promovarea lor. Domeniul infrastructurii oferă cea mai mare vizibilitate proiectelor finanțate de UE. Suntem interesați să vedem cât mai mult progres pe aceste proiecte, dincolo de aspectul legislativ”, a accentuat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Radu Marian.

În cadrul aceleiași ședințe, ministrul Energiei, Victor Parlicov, a prezentat evoluțiile înregistrate în domeniul energetic. Potrivit raportului, 83% din totalul directivelor Uniunii Europene în acest domeniu au fost deja transpuse în cadrul normativ al Republicii Moldova.

„Anul trecut, Republica Moldova a realizat cele mai mari progrese dintre toate țările membre ale Comunității Energetice. Noi am înregistrat +7 % la realizări, următoarea țară din clasament era Muntenegru cu +4 %. Pentru mine este important să arătăm oamenilor că directivele UE nu se fac de dragul bifării, ci pentru a face viața cetățenilor mai bună”, a menționat Victor Parlicov.

„Într-adevăr, la nivel internațional și la nivel național progresele în domeniul energiei sunt apreciate. Odată cu obținerea statutului de țară candidată la aderarea cu UE, noi avem o oportunitate și o șansă istorică pe care nu avem dreptul să o ratăm. Totodată, vrem să vă solicităm să accelerați pe domeniul angajării și antrenării personalului în procesul direct de armonizare a legislației”, a menționat președinta Comisiei politică externă și integrare europeană, Doina Gherman.

La 4 martie 2022, Republica Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană. Ulterior, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a Republicii Moldova și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană. În acest context, Comisia Europeană a fost invitată să transmită Consiliului European un raport cu privire la îndeplinirea condițiilor prevăzute în avizul său din 17 iunie 2022, ca parte a pachetului periodic de extindere. Consiliul European va decide asupra etapelor următoare o dată ce vor fi îndeplinite toate condițiile.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării