main logo
7674

Dodon spune ce se va întâmpla dacă Sandu nu va desemna un premier

Liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că nu vede sens să se meargă pe scenariul organizării unui referendum de demitere a preşedintelui Maia Sandu, deoarece acest lucru nu va soluţiona criza politică şi doar vor fi cheltuiţi inutil bani din bugetul de stat.

Dodon spune ce se va întâmpla dacă Sandu nu va desemna un premierColaj: newsmaker.md

Igor Dodon a afirmat că cel mai bine ar fi ca Maia Sandu să respecte hotărârea CCM din 23 februarie, care obligă preşedintele ţării să desemneze la funcţia de premier candidatul propus de majoritatea parlamentară: „Şi atunci, în maxim 15 zile, Mariana Durleşteanu va fi votată în funcţia de prim-ministru. Acesta este scenariul numărul unu şi este cel mai bun pentru ţară”, a spus Igor Dodon la o emisiune la Moldova 1, transmite Știri.md cu referire la Adevărul.ro.

„Scenariul numărul doi – doamna Maia Sandu se împotriveşte şi refuză categoric să execute hotărârea CCM. Atunci noi intrăm într-o situaţie de incertitudine destul de lungă, care poate fi soluţionată diferit. În scenariul doi, am putea fi cu acest Guvern interimar, fără numirea unui prim-ministru, fără alegeri anticipate, pentru următorii doi ani, până la parlamentare ordinare din anul 2023. Un astfel de scenariu este posibil, pentru că preşedintele ţării nu are posibilitatea să dizolve Parlamentul dacă nu întruneşte normele constituţionale. Normele constituţionale – trebuie să înainteze un candidat la funcţia de prim-ministru care să nu fie votat, dar nu poate înainta pe altcineva decât cel propus de majoritatea parlamentară. De aceea, scenariul numărul doi – se împotriveşte şi nu se întâmplă nimic – nu va fi nici referendum, nu vor fi nici anticipate, va fi un Guvern interimar până în 2023”, a afirmat Dodon.

Al treilea scenariu prezentat de Dodon presupune „destabilizare şi proteste în masă, ieşirea situaţiei de sub control”.

Maia Sandu a anunţat marţi, 23 februarie, că nu va desemna candidatul la funcţia de premier propus de majoritatea parlamentară, chiar dacă Înalta Curte a hotărât că preşedintele ţării este obligat să desemneze la funcţia de prim-ministru candidatul propus de majoritatea parlamentară şi a anulat decretul Maiei Sandu prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de premier.

Maia Sandu a înaintat un ultimatum Parlamentului. Ea a declarat că deputaţii au de ales între alegeri parlamentare anticipate şi iniţierea procedurii de demitere e preşedintelui ţării prin referendum.

Decretul preşedintelui Maia Sandu, prin care Natalia Gavriliţa a fost desemnată repetat la funcţia de prim-ministru cu ignorarea opiniei Parlamentului, a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională. Hotărârea a fost pronunţată marţi, 23 februarie.

Curtea a declarat neconstituţional Decretul preşedintelui Republicii Moldova nr. 32-IX din 11 februarie 2021 privind desemnarea candidatului pentru funcţia de Prim-ministru.

Curtea a statuat că pentru a fi respectat articolul 98 alin. (1) din Constituţie, fracţiunile parlamentare şi preşedintele Republicii Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anunțat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa.

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării