Dodon, după prezidențiale: Alegerile nu au fost libere. Urmează proteste
Fostul președinte al Republicii Moldova și liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a lansat o declarație dură referitoare la alegerile prezidențiale din acest an, contestând rezultatele și acuzând guvernarea PAS de fraudă electorală.
Într-o adresare către cetățeni, Dodon a subliniat că alegerile nu pot fi considerate corecte din cauza politizării Comisiei Electorale Centrale (CEC), a utilizării resurselor administrative și a cenzurării presei, transmite Știri.md.
„Votul din 3 noiembrie a fost o lovitură pentru guvernarea PAS și va duce la prăbușirea acesteia în mijlocul anului viitor”, a afirmat Dodon, menționând că schimbarea va veni printr-o nouă majoritate parlamentară.
Liderul PSRM a adăugat că formațiunea sa va apăra votul cetățenilor prin acțiuni legale și pașnice de protest. Dodon a cerut o serie de reforme instituționale, inclusiv depolitizarea CEC, ANI și a Curții Constituționale, pe care le consideră instrumente ale guvernării PAS.
De asemenea, el a condamnat discursurile de ură promovate de activiștii partidului de guvernământ și a îndemnat autoritățile să pună capăt diviziunii și radicalizării societății.
„Maia Sandu, demonstrați-le oamenilor că chiar i-ați auzit și puneți odată și odată capăt urii și dezbinării pe care le promovează în continuare activiștii Partidului PAS”, a conchis Dodon.
De menționat că magistrații Curții Constituționale au confirmat joi, 31 octombrie, rezultatele referendumului republican constituțional din 20 octombrie. Decizia a fost pronunțată de președintele Curții, Domnica Manole, după mai multe ore de deliberări.
La referendumul din 20 octombrie s-a înregistrat o prezență la urnele de vot de 50,72%. Astfel, 1.532.264 de alegători au primit buletine de vot pentru referendum, iar 1.531.392 au participat la votare.
Din numărul total de 1.488.874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea „DA” au votat 749.719 persoane, iar pentru opțiunea „NU” - 739.155 de persoane. La plebiscit, cetățenii au răspuns la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Referendumul republican constituțional a fost organizat la inițiativa președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. Inițiativa de revizuire a Constituției Republicii Moldova a fost semnată de 46 de deputați și a fost avizată de Curtea Constituțională.
Astfel, Hotărârea Curții Constituționale cu privire la confirmarea rezultatelor referendumului republican constituțional din 20 octombrie a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare la 5 noiembrie.
În acest context, amintim că duminică, 3 noiembrie, cetățenii Republicii Moldova cu drept de vot au mers la urnele de vot pentru a-și alege președintele țării pentru următorul mandat de patru ani. Potrivit rezultatelor CEC, actuala președintă, Maia Sandu, a câștigat un nou mandat.
Astfel, Maia Sandu intră în istorie și devine primul politician căruia moldovenii îi încredințează, prin vot direct, două mandate succesive de președinte.