main logo
2962

Dodon, criticat după ce a cerut de la BNM deprecierea leului moldovenesc

Președintele Igor Dodon a declarat că leul puternic are un efect negativ asupra economiei și a sfătuit Banca Națională a Moldovei să își facă treaba mai bine și să deprecieze puțin moneda națională. Șeful statului nu a spus cu cât ar urma să fie depreciat leul.

Dodon, criticat după ce a cerut de la BNM deprecierea leului moldovenescFoto: știri.md

Fiind întrebat de ce cursul rublei rusești față de leul moldovenesc este atât de mic, Dodon a declarat în cadrul emisiunii sale, că va răspunde nu ca un economist, ca să înţeleagă toţi, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com

Leul tare defavorizează exporturile

„În Federația Rusă, după ce s-a început criza, mai ales în legătură cu toate problemele economice, rubla rusească s-a depreciat, adică a crescut cursul (dolarului n.r.) în Rusia. În Moldova, cu regret, cursul a scăzut, adică leul s-a întărit, s-a apreciat moneda naţională, cum spun profesioniştii. De ce spun cu regret? Pentru că aceasta defavorizează exporturile”, a afirmat președintele țării.

El a dat ca exemplu exportul de mere, care ar fi afectat de această apreciere a leului.

„Când o persoană vinde un kilogram de mere pentru un dolar, care acum e 70 de ruble în Rusia. Când schimbă cele 70 de ruble în lei, el primește 16 lei, dar anterior ar fi putut primi aproape 17 lei. Iată de ce pentru noi ar fi important să fie o depreciere a monedei naţionale. O creştere a cursului dolarului şi euro faţă de leul moldovenesc, pentru a favoriza exporturile", a explicat Igor Dodon.

Dodon: Banca Naţională nu procedează corect

El a adăugat că aceasta este responsabilitatea Băncii Naționale şi care nu ar proceda corect, menţinând un curs înalt al leului moldovenesc.

"Eu consider că noi trebuie să depreciem moneda naţională, pentru a favoriza exporturile şi a da un impuls economiei. Eu cred că aici Banca Naţională nu procedează corect, pentru că nu sunt riscuri de creştere a preţurilor, tarifelor la energia electrică şi termică, pentru că ele scad", s-a arătat încrezut şeful statului.

BNM nu a comentat declaraţiile preşedintelui, dar subiectul a generat discuţii în rândul specialiştilor şi reacţii ale unor politicieni.

Deputatul Alaiba: Costul iniţiativei îl vor suporta cetățenii 

Deputatul PAS Dumitru Alaiba a criticat declaraţia lui Dodon, susţinând că efectele negative ale acestei inițiative sunt numeroase, mai ales pentru o țară care importă aproape tot ce consumă.

"Costul îl vor suporta cetățenii, care și fără asta au venituri extrem de mici în Republica Moldova - una din cele mai sărace și corupte țări din Europa. De exemplu: Noi nu avem resurse energetice. Importăm gaze naturale, cumpărăm electricitate. Contractele de livrare sunt în Dolari SUA. Deprecierea leului implică aproape inevitabil tarife în creștere atuncate direct pe spatele fiecărui cetățean", a scris parlamentarul într-o postare pe pagina sa.

O depreciere de 3% ar putea avea efecte pozitive

Într-o postare pe facebook, Dumitru Vicol, analist la Citi Bank în Londra, critică faptul că politicienii încearcă prin astfel de metode să intervină pe piaţa valutară. În acelaşi timp el susţine că "o depreciere de 3% în termeni efectivi care va duce leul la nivelul sfârșitul anului 2019 sau chiar vreo 4% care va duce leul la nivelul mediu al anului 2018 nu ar avea un impact negativ mai mare decât impactul pozitiv."

"Totuși, o depreciere mai mare de 4% ar putea înclina balanța spre efecte negative. În concluzie, ar fi oportună o depreciere a leului în termeni reali efectivi, însă până la un nivel de maxim 3%", afirmă Dumitru Vicol.

Menţionăm că anul 2020 a început cu un curs de schimb de 17,21 lei pentru un dolar şi până la începutul lunii martie a oscilat până la 17,8 lei. Începând cu 10 martie însă, în decurs de o lună de zile, leul s-a depreciat brusc de la 17,40 la 18,64 lei sau cu peste 7%. 

Ulterior leul şi-a revenit şi de la începutul lunii mai asistăm la o apreciere a monedei naţionale, iar deja mai mult de o lună de zile dolarul se menţine în jurul cotaţiei de 16,50-16,60 lei.

Aprecierea leului nu este o anomalie

Un astfel curs s-a mai atestat în august-septembrie 2018, respectiv nu ar constitui o anomalie şi astfel de fenomene s-au înregistrat şi în alţi ani.

De exemplu 12 ani în urmă, în anul 2008, când Igor Dodon era ministru al Economiei, iar guvernator la BNM era Leonid Talmaci, de la finele lunii februarie şi până la începutul lunii septembrie leul s-a apreciat cu peste 11% faţă de dolar, şi la finele lunii august - începutul lunii septembrie un dolar ajunsese să coste doar 9,65 lei.

Ulterior, doar în decurs de 10 zile leul s-a depreciat cu peste 7%, dolarul ajungând la 10,4 lei. Acţiunea a fost realizată practic cu concursul Băncii Naţionale, dar nu şi fără intervenţia politicului. În acea perioadă la guvernarea era Partidul Comuniştilor, iar şef al statlui era Vladimir Voronin.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării