Dodon critică intenția autorităților de a demola monumentele sovietice
Fostul preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon a criticat intenţia autorităţilor de a demola monumentele din perioada sovietică.

Potrivit Infotag, într-un interviu acordat TASS (Rusia), acesta a spus că "deputatul din cadrul partidului de guvernământ Doina Gherman a spus că pentru a face ireversibil cursul urmat de autorităţi în direcţia aderării la Uniunea Europeană, este necesară dărâmarea monumentelor perioadei sovietice din Moldova", transmite Știri.md.
"Mass-media loială guvernării şi care este finanţată de Occident a lansat o campanie murdară, propunând să fie stinsă, "pentru a face economii", Flacăra eternă de la memorialele dedicate celor care au murit în lupta împotriva fascismului.
Au fost scrise denunţuri către serviciile secrete şi guvern împotriva unei organizaţii publice care a organizat expoziţia "Stalingradul nemuritor" în şcoli, care evoca participarea compatrioţilor noştri la înfrângerea naziştilor de pe Volga.
Iar preşedintele Maia Sandu a ordonat imediat o verificare ca urmare a acestor calomnii. Toate acestea sunt pietre de încercare, pentru a afla cum va reacţiona societatea la această ticăloşie", consideră Dodon.
Potrivit lui, "aceste acţiuni au fost întreprinse la ordinul stăpânilor occidentali ai actualului guvern, pentru a se declanşa un război împotriva monumentelor, care are loc deja în unele republici din fosta URSS".
"Nu le plac monumentele trecutului sovietic, deşi stau fără remuşcări în parlament, guvern şi alte clădiri administrative construite în perioada sovietică.
Şcoli, spitale, institute, teatre, drumuri, întreprinderi, clădiri rezidenţiale au fost construite de părinţii şi bunicii noştri, care, după cel mai groaznic război din istorie, au restaurat republica în doar câteva decenii, iar datorită lor economia a crescut de zeci de ori şi populaţia s-a dublat", a spus Dodon.
El a amintit că, conform diverselor estimări, în Armata roşie au luptat circa 400 de mii de originari ai Moldovei, dintre care 250 de mii au fost decoraţi, iar 19 persoane au devenit "Eroi ai Uniunii Sovietice".