main logo
1195

Dodon: Anul acesta guvernul nu va fi schimbat. 3 scenarii politice

Președintele Igor Dodon în studioul Europei Libere, unde a discutat despre primele 100 de zile ale guvernului Chicu, majorități formale și informale în Parlament și a refuzat din nou să spună dacă va candida anul acesta pentru un nou mandat.

Dodon: Anul acesta guvernul nu va fi schimbat. 3 scenarii politiceFoto: știri.md

Europa Liberă a stat de vorbă cu președintele Igor Dodon, transmite Știri.md:

Europa Liberă: Cum descrieți situația din Republica Moldova?

Igor Dodon: „Ca înainte de alegeri prezidențiale. Mulți au început deja campania electorală. Este o vorbă în limba rusă: «поспешишь, людей насмешишь» („graba strică treaba”).

Eu cred că prea tare se grăbesc ei, dar așa, dacă să dăm un calificativ, cred că anume alegerile prezidențiale, care trebuie să aibă loc în toamnă, dictează agenda mai multor actori politici. 

Guvernul merge pe agenda legată de cetățeni, politicienii, în mare parte, au început deja campania electorală. Sper să fie un an mai liniștit ca anul trecut; anul trecut am avut trei campanii electorale și au fost schimbate trei guverne, am o anumită siguranță că anul acesta guvernul nu va fi schimbat și vom avea doar alegeri prezidențiale.”

Europa Liberă: Dvs. încă nu începeți campania electorală?

Igor Dodon: „Agenda mea acum este axată pe alte priorități, iar decizia finală o vom lua în luna septembrie.”

Europa Liberă: Dar dacă nu faceți anunțul din timp, încercați să faceți campanie electorală prin toate acțiunile?

Igor Dodon: „În lupta politică toți actorii încearcă să-l provoace pe cel care are o anumită susținere mai mare în rândul cetățenilor la ping-pong, dialog, dezbateri politice. 

Și vedeți că în ultimul timp, mai ales după Anul Nou, zilnic, acuzații, încercări de a atrage președinția în dialog, în dezbateri publice ș.a.m.d. Noi lucrul acesta îl înțelegem, de aceea suntem liniștiți, calmi, avem poziția noastră, avem agenda noastră, mergem pe agenda noastră.”

Europa Liberă: Dar ați decis sau încă nu dacă mai vreți un mandat?

Igor Dodon: „Totul depinde de rezultate. Păi, dacă oamenii nu te vor, noi ce suntem renumitul domnitor care a spus: „Dacă voi nu mă vreți, eu vă vreau!”? Nu, această abordare nu merge.”

Europa Liberă: Dar cum o să știți dacă cetățenii vă vor?

Igor Dodon: „Totul depinde de rezultatele pe care le vom livra cetățenilor. Acum, conform tuturor sondajelor de opinie vedem că sunt în topul clasamentelor. O să vedem că e o să fie în toamnă și atunci vom decide.”

Europa Liberă: Nu vreți să ne spuneți ce așteptați să fie în toamnă ca să decideți?

Igor Dodon: „Eu aștept să fie mai multe rezultate bune pentru oameni. Pentru că în primii doi ani și jumătate de mandat am fost blocat cu toate inițiativele pe care le-am lansat, pe timpul guvernării lui Plahotniuc au fost și încercări de a fi suspendat din funcție ș.a.m.d.

Pe urmă am avut jumătate de an unde am încercat să avem o colaborare care am dorit foarte mult să fie eficientă cu partidele de dreapta - le-am oferit toate pârghiile în stat, le-am dat guvernul, toate ministerele, cu excepția unui minister, am văzut că nu a mers nici acest lucru, inițiativele președintelui erau blocate în continuare. 

Abia acum, de trei luni de zile, de 100 de zile, avem o conlucrare eficientă între toate structurile statului. Aceasta ar trebui să livreze rezultate pentru oameni și agenda noastră, agenda mea acum, în primul rând, se axează pe rezultate concrete pentru oameni.”

Europa Liberă: Am mers în raionul Hâncești, am vizitat mai multe sate și ceea ce m-a surprins: foarte multe declarații din partea cetățenilor care vorbesc despre marele contrast între cei care o duc foarte bine și cei care o duc prost, prost de tot. Am intrat într-un magazin și m-a surprins ceea ce am aflat de la vânzătoare, că are două caiete unde își notează fiecare sătean care are datorii la magazin și unii au datorii de trei-patru mii de lei. Cum întorc oamenii aceștia, dacă nu au sprijin de nicăieri, aceste datorii?

Igor Dodon: „Cu regret, există astfel de probleme și noi trebuie să găsim soluții pentru acești oameni, și găsim soluții. Haideți să vedem toate inițiativele președintelui care au fost votate la sfârșitul anului trecut și au început să fie implementate de la 1 ianuarie anul curent și este vorba de peste un milion de cetățeni care sunt afectați pozitiv de aceste inițiative. 

Evident că guvernul acesta nu poate să rezolve toate problemele care sunt în Republica Moldova și care au apărut de zeci de ani. 

Se cere, de obicei, de la acel care este acum în fruntea guvernului, în fruntea statului; guvernul are trei luni de zile și în aceste trei luni de zile a făcut destul de mult și urmează să facă în continuare. Cum putem să ajutăm acești oameni? Cu mai mult suport din partea statului.

Pe de o parte, către cei care nu sunt apți de muncă statul trebuie să vină cu suport social, cu ajutoare sociale, cu ajutoare care au fost de 700 de lei, trebuie de repetat de câteva ori, în funcție de posibilități, pentru cei care sunt apți de muncă trebuie să le creăm condiții ca ei să muncească, să primească un salariu mai bun și, de fapt, de acest lucru ne ocupăm foarte intens și acele proiecte mari de infrastructură în acest an cu sume-record care vor fi investite în drumuri creează noi posibilități, inclusiv de angajare în câmpul muncii, cu salarii decente.

Uitați-vă, săptămâna trecută am făcut o ședință la președinție cu 16 președinți și 16 primari din aceste centre raionale. 

Am ales acele 16 raionale unde nu avem parcuri industriale, zone economice libere, unde, practic, industrie nu există și am început să lucrăm cu fiecare conducător raional, să depistăm proiecte care vor fi implementate în aceste raioane și eu cred că noi ne vom mișca foarte repede. 

Pentru aceste raioane pe parcursul anului vom găsi investitori și-i vom aduce anume acolo, pentru că noi dacă vorbim de producerea industrială, noi suntem la nivelul de 68% din nivelul pe care l-a avut Moldova în momentul în care a ieșit din Uniunea Sovietică. 

Adică suntem cu 30% mai puțin decât aveam atunci și ceea ce avem, este concentrat 55% în Chișinău, 13% - în Bălți, dar restul, în raioane, practic, nu există producere. De aici vin toate aceste probleme.

Trebuie să ne axăm pe crearea proiectelor industriale, pe crearea locurilor de muncă în raioane, acolo omul să nu meargă de la Criuleni și din Coșnița – eu am fost săptămâna trecută acolo – vin la muncă în fiecare zi la „Introscop” în Chișinău, îi aduc cu autobuzul, pentru a primi acel salariu de 6, 7, 8 mii de lei. 

De ce să nu creăm aceeași producere acolo pe loc? Asta ar permite și investirilor să plătească un salariu mai mare, oamenii vor fi angajați pe loc. Sunt multe proiecte de acest tip pe care noi le vom implementa și am început să le implementăm.”

Continuarea interviului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării