main logo
586

Discursul din Parlamentul European: Provocările din Moldova, vizate

Discursul comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Várhelyi, în numele Înaltului Reprezentant, vicepreședintelui Josep Borrell.

Discursul din Parlamentul European: Provocările din Moldova, vizate

„Stimate președinte, onorabili deputați ai Parlamentului European,

Dezbaterea de astăzi este foarte oportună, întrucât Rusia și reprezentanții săi lucrează activ pentru a destabiliza guvernul pro-reformă al Moldovei.

De la începutul invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, Moldova se confruntă cu consecințele agresiunii brutale a Rusiei la doar zeci de kilometri distanță de la frontierele sale. Țara s-a confruntat cu un număr tot mai mare de provocări, cum ar fi pierderea piețelor cheie, creșterea inflației, încălcări ale spațiului său aerian și proteste organizate. Cu toate acestea, Moldova a arătat o solidaritate remarcabilă cu refugiații care au părăsit Ucraina.

Ce se întâmpla acum?

Potrivit autorităților moldovenești, probabilitatea unei agresiuni militare directe împotriva Moldovei este în prezent scăzută. Mai mult, autoritățile de facto din regiunea transnistreană doresc evitarea implicării în războiul de agresiune al Rusiei, dar vigilența este necesară din cauza prezenței trupelor și munițiilor ruse în regiunea transnistreană.

În ultimele luni, s-au intensificat încercările Rusiei de a destabiliza Moldova prin acțiuni hibride. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a avertizat cu privire la planurile de a se încerca o schimbare a puterii prin mijloace violente. Minciunile Rusiei cu privire la faptul că Ucraina ar fi concentrat trupe pentru a ataca regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, Transnistria, au fost imediat negate de Chișinău.

În același timp, prețurile mari la energie și inflația ridicată au sporit povara asupra populației, ceea ce a înrăutățit condițiile de viață. Rusia a folosit din nou aprovizionarea cu energie ca armă politică, însă guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul UE, a reușit să facă față acestor provocări fără precedent.  

Este remarcabil faptul că, în pofida tuturor presiunilor, Moldova, acum ca țară candidată la UE, continuă să lucreze asupra reformelor, care urmăresc să aducă țara mai aproape de Uniunea Europeană. În această privință, la 2 februarie a anului curent, serviciile Comisiei [Europene] au oferit orientări politice suplimentare privind reformele aferente acquis-ului UE în Raportul nostru analitic. Această acțiune vine în completarea Opiniei noastre de anul trecut cu privire la cererea țării de aderare la UE, care va fi urmată de o evaluare cuprinzătoare a progreselor Republicii Moldova în îndeplinirea criteriilor de aderare la UE mai târziu în acest an, în toamnă.

Onorați deputați,

Permiteți-mi să subliniez că Moldova rămâne în fruntea agendei politice a Uniunii Europene, sprijinul nostru fiind neclintit întru securitatea, integritatea teritorială și suveranitatea țării.

Pe parcursul ultimelor 12 luni, UE a elaborat un pachet cuprinzător de sprijin în valoare de peste 1 miliard de euro pentru a consolida rezistența Moldovei.

Mai mult, Planul Economic și de Investiții pentru partenerii noștri estici are un potențial semnificativ, care trebuie valorificat pe deplin, pentru a sprijini agenda de reforme a Republicii Moldova. Cele cinci inițiative emblematice, pe care le-am agreat împreună, urmăresc să deblocheze 1,6 miliarde EUR de investiții pentru Moldova.

Noi susținem modernizarea sectorului de apărare al Republicii Moldova cu sprijinul Facilității Europene pentru Pace (EPF). Prin oferirea a 47 de milioane de euro, vom dubla efectiv bugetul național de apărare al Republicii Moldova. Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele [Josep] Borrell a propus statelor membre UE să mențină un nivel substanțial de asistență financiară pentru Moldova și în acest an. În plus, experții UE sprijină Moldova în domeniul securității cibernetice, abordând amenințările hibride și combătând dezinformarea. UE a lansat, de asemenea, un hub pentru a aborda provocările legate de securitatea internă și gestionarea frontierelor.

În plus, noi căutăm alte modalități de a sprijini Moldova. Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele Borrell continuă lucrările de pregătire a unei posibile misiuni civile a UE PSAC pentru a consolida și mai mult securitatea și reziliența Republicii Moldova. Desfășurarea unei astfel de misiuni ar oferi încă un semnal politic important al sprijinului Uniunii Europene în circumstanțele actuale dificile.

Comisia [Europeană] și Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE), împreună cu statele membre, explorează, de asemenea, un posibil nou regim de sancțiuni, vizând persoane, care încearcă să destabilizeze această țară.

În pofida tuturor provocărilor, cu care se confruntă Moldova, în iunie țara va găzdui cel de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene.

Vreau să vă asigur că Uniunea Europeană este solidară cu poporul Moldovei, chiar și în aceste vremuri dificile. Viitorul Moldovei și al cetățenilor săi este în Uniunea Europeană”, transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Stimate Președinte, onorați deputați [ai Parlamentului European],

Prezenta dezbatere arată interesul și sprijinul nostru continuu pentru Moldova pe calea sa către UE.

Noi apreciem angajamentul puternic al guvernului Republicii Moldova de a continua să își îndeplinească agenda ambițioasă de reforme, în pofida provocărilor și a crizelor suprapuse, declanșate de războiul Rusiei în Ucraina.

Este important să nu ne distragem atenția de la reformele cheie. Cetățenii Republicii Moldova așteaptă progrese, în special în domeniile statului de drept, justiției și combaterii corupției. Aceste reforme sunt la fel de importante pentru consolidarea rezilienței Moldovei.

Prin urmare, este la fel de important de a recupera toate fondurile pierdute în criza bancară și de a găsi toate fondurile, care au nimerit ilegal în mâini private.

Prin urmare, aș dori să vă încurajez să transmiteți partenerilor dumneavoastră moldoveni mesajul privind necesitatea continuării reformelor, în cadrul celei de-a 13-a reuniuni a Comitetului parlamentar de asociere UE-Moldova, care va avea loc săptămâna viitoare.

Suntem pe deplin solidari cu Moldova. Orice va îmbunătăți securitatea Moldovei va îmbunătăți și propria noastră securitate.

Moldova aparține familiei europene și suntem pregătiți să o susținem în continuare pe calea sa de aderare la UE.

Vă mulțumesc", transmite Știri.md cu referire la realitatea.md.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării