main logo
675

Directoarea Biroului de Criză al PNUD va efectua o vizită în R. Moldova

Directoarea Biroului de Criză al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), Shoko Noda, întreprinde o vizită oficială în Moldova astăzi, 9 septembrie. Shoko Noda se va întâlni cu Dorin Recean și cu parteneri-cheie PNUD pentru a discuta despre sprijinul organizației pentru sporirea rezilienței țării la crizele multidimensionale cu care se confruntă, inclusiv în contextul războiului din Ucraina.

Directoarea Biroului de Criză al PNUD va efectua o vizită în R. MoldovaShoko Noda/Imagine simbol

La 28 august, PNUD și Ministerul Energiei au anunțat că a fost elaborat un Plan de acțiuni pentru situații excepționale pe piața energiei electrice, legate în special de deficitul sau întreruperea furnizării de gaze naturale către consumatorii finali în perioada de iarnă, transmite Știri.md cu referire la ziar.md.

Riscurile prevăzute în Plan se împart în câteva categorii, legate de lipsa de combustibil, eșecul pieței energiei electrice, atac rău-intenționat, vreme extremă, defecțiune tehnică, dezastre naturale, factori umani sau altele.

Pe baza scenariilor identificate de posibile crize au fost prevăzute măsurile pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de criză legate de furnizarea energiei electrice.

Consumul total de energie electrică în R. Moldova, în anul 2022, a fost de aproximativ 4.513 mil. kWh. Sarcina de vârf a sistemului electroenergetic depășește 1.000 MW în timpul iernii, în timp ce sarcina electrică vara variază între 330 și 700 MW pentru malul drept. Sarcina de vârf înregistrată în anul 2022 pe drept al râului Nistru a fost de 750 MW iarna și de 670 MW vara.

La rețelele electrice de distribuție sunt conectați 1284,8 mii de consumatori finali, dintre care 95,45% sunt consumatori casnici. Acestora le-a revenit în anul 2022 aproximativ 44% din totalul de energie electrică furnizată.

Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul electroenergetic transpune Regulamentul UE privind pregătirea pentru riscuri în sectorul energiei electrice și face parte din Pachetul de integrare a pieței energiei electrice. Pachetul din nouă acte normative prevede cuplarea piețelor naționale din Comunitatea Energetică cu piața unică energetică europeană până la sfârșitul anului 2025.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării