main logo
34182

Dezvăluiri despre poza cu Vlad Plahotniuc și Adrian Năstase la Nobil

Odată cu schimbarea puterii, la Chișinău încep să apară tot felul de informații, documente și relatări despre modul în care a fost exercitată guvernarea în ultimii ani.

Dezvăluiri despre poza cu Vlad Plahotniuc și Adrian Năstase la NobilFoto: b1.ro

Printre dezvăluiri, se întrevăd și relațiile fine, pe care puterea de la București le-a avut cu regimul din jurul oligarhului Vlad Plahotniuc, transmite Știri.md cu referire la b1.ro.

Miercuri, jurnalistul moldovean Vitalie Călugăreanu a publicat o imagine care arată multe despre relaţiile pe care Plahotniuc le avea cu "oaspeţi de seamă" din România.

Mai exact, în imaginea publicată de jurnalist, pe pagina personală de Facebook, Vladimir Plahotniuc apare în capul mesei alături de fostul premier al României, Adrian Năstase

De asemenea, la întâlnire ia parte şi Marius Lazurca, actual ambasador al României la Budapesta şi fost ambasador în Republica Moldova între 2010 şi 2016.

Contact de B1.ro, jurnalistul Vitalie Călugăreanu a precizat că în imagine se mai află Gheorghe Duca (fost preşedinte al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova), Igor Corman (fost preşedinte al Parlamentului de la Chişinău) şi Ion Guceac, care stă în dreaptă lui Plahotniuc.

De altfel, chiar prezenţa lui Guceac explică motivul pentru care această poză a apărut acum, deoarece acesta candidează pentru un post în Curtea Constituţională a Republicii Moldova într-o perioadă în care vecinii noştri de peste Prut încearcă un proces de dezoligarhizare şi îndepărtare de tot ce a reprezentat regimul lui Plahotniuc în fruntea ţării.

Fotografia este, cel mai probabil, din iunie 2011

În urma consultării articolelor apărute în presa de peste Prut, B1.ro a descoperit că cel mai probabil poza este din 16 iunie 2011, când Adrian Năstase, pe atunci vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, a efectuat o vizită oficială la Chişinău. 

Cu prilejul vizitei sale, deputatul PSD a avut o întrevedere cu preşedintele interimar al R. Moldova Marian Lupu, în cadrul căreia s-a discutat despre relaţiile bilaterale şi despre situaţia politică din R. Moldova, scria atunci infoprut.ro.

De altfel, chiar una din persoanele care a comentat la imaginea postată de Vitalie Călugăreanu susţine că Marian Lupu ar fi cel care a făcut poza. 

În plus, un alt element comun este o imagine postată de timpul.md în care Adrian Năstase poartă aceeaşi cravată pe care o are şi la întâlnirea cu oligarhul Vladimir Plahotniuc.

Hotelul oligarhului, apreciat de "oaspeți din România"

Hotelul Nobil al lui Vladimir Plahotniuc, unde a avut loc întâlnirea, este acum sub sechestrul impus de procurorii din Republica Moldova asupra mai multor bunuri ale oligarhului. Despre acest hotel, fostul premier moldovean Ion Sturza susţinea că era frecventat de "oaspeții dragi din România", dar şi de reprezentanţi ai ambasadei SUA la Chişinău.

"Puțini știu că până nu demult acesta a fost hotelul preferat și acreditat în care se opreau reprezentantii multor instituții internaționale și ai Ambasadei SUA la Chișinău. 

Ba mai mult, mulți străini (inclusiv angajați ai Ambasadei SUA) frecventau săptămânal sauna de acolo. Nu mai vorbesc de oaspeții dragi din România. Șampanie, „țigarete”, video, foto la pachet...", a precizat Ion Sturza, care a fost prim-ministru al Rep. Moldova în anul 1999.

Interviu acordat de Adrian Năstase pentru timpul.md, în timpul vizitei oficiale de la Chişinău din 2011

Pe lângă interviul acordat pentru jurnaliştii de la timpul.md, Adrian Năstase a ţinut atunci un discurs şi la manifestarea comemorativă organizată de Academia de Ştiinţe a Moldovei cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la moartea lui Nicolae Titulescu. Academia era atunci condusă de Gheorghe Duca, prezent şi el la întâlnirea de la Nobil cu Vladimir Plahotniuc.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării