main logo
930

Deputații primului Parlament cer Guvernului Filip să plece

Mai mulți deputați din primul Parlament al R. Moldova, care sunt juriști de profesie, au semnat o declarație prin care critică deciziile Curții Constituționale și afirmă că noua majoritate parlamentară formată pe 8 iunie este absolut legală, iar vechiul Guvern și-a încheiat mandatul în aceeași zi.

Deputații primului Parlament cer Guvernului Filip să plece

Foștii sunt coautorii şi votanţii Constituţiei Republicii Moldova în prima lectură, votată pe 19 martie 1993, transmite Știri.md cu referire la tv8.md

„Susţinem şi recunoaştem legalitatea şi legitimitatea Parlamentului în exerciţiul mandatului şi toate actele din 21 martie şi 8 iunie şi în continuare, precum şi a Guvernului învestit la 8 iunie 2019 şi respectiv a tuturor actelor adoptate în exerciţiul mandatului”, se spune în declarație.

Juriștii explică că pe 9 martie Curtea Constituţională a validat scrutinul şi mandatele de deputaţi și a permis preşedintelui Republicii Moldova să emită decretul prin care a convocat pentru 21 martie şedinţa de constituire a Parlamentului nou ales. În această zi începe mandatul de 4 ani al Parlamentului.

„Şedinţa Parlamentului din 8 iunie se încadrează pe deplin în durata mandatului şi la care au fost alese organele directorii, precum şi învestirea noului Guvern cu depunerea jurământului. La 8 iunie 2019 şi-a încheiat mandatul vechiul Guvern. În consecinţă, actualul Parlament şi Guvern învestit sunt legale şi legitime în plină concordanţă cu prevederile constituţionale şi a normelor dreptului internațional”, spun deputații din prima legislatură a Parlamentului.

Aceștia enumeră mai multe norme pe care le-ar fi încălcat Curtea Constituțională prin ultimele sale decizii.

1.A confundat în mod vădit data validării mandatelor deputaţilor 9 martie 2019, cu data constituirii Parlamentului nou ales 21 martie 2019, data începutului exerciţiului mandatului de 4 ani.

2.Suspendarea din funcţie a Preşedintelui Republicii Moldova ţine de exclusiva competenţă a Parlamentului. Suntem în prezenţa depăşirii atribuţiilor Curţii.

3.Tot prin abuz şi depăşire a competenţelor Curtea a desemnat un preşedinte interimar.

„Toate aceste acte ale Curţii Constituţionale ilegale şi ilegitime se încadrează în procesul de uzurpare a puterii de stat”.

Reprezentanții Parlamentului „90” recunosc și susțin legalitatea actualului Parlament şi a Guvernului învestit și îndeamnă întreaga societate şi pe angajaţii din instituţiile, întreprinderile şi organizaţiile din Republica Moldova să susțină Guvernul Maiei Sandu.

Lista deputaţilor jurişti semnatari ai declarației:

  1. ALEXEI Nicolai, doctor în drept, general;
  2. AMIHALACHIOAIE Gheorghe;
  3. ARSENI Alexandru, dr. habilitat în drept, profesor universitar;
  4. BERLINSCHI Victor;
  5. CÂRLAN Gheorghe, doctor în drept;
  6. COLUN Valentin;
  7. CURTEV Ştefan
  8. DARABAN Valeriu;
  9. HIOARĂ Gheorghe, doctor în drept, conferenţiar universitar;
  10. MUNTEANU Petru;
  11. OHOTNICOV Alexandru;
  12. PLUGARU Anatol;
  13. POSTOVAN Dumitru, doctor în drept, conferenţiar universitar;
  14. PUŞCAŞ Victor, doctor în drept, conferenţiar universitar.
Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării