Deputat rus: Moldova se va autodistruge ca stat dacă aderă la NATO
Deşi Republica Moldova nu a renunţat la statutul de neutralitate şi nu s-a făcut nicio declaraţie oficială privind aderarea la NATO, oficialii ruşi lansează aproape zilnic ameninţări în adresa Chişinăului în legătură cu o potenţială aderare a ţării noastre la Blocul Nord-Atlantic.

Președintele Comisiei Dumei de Stat a Rusiei pentru afacerile CSI, integrare eurasiatică și relații cu compatrioții, Leonid Kalașnikov, a declarat într-un interviu pentru Vedomosti.RU că Republica Moldova va dispărea ca stat dacă va adera la NATO, transmite Știri.md cu referire la Anticorupție.md.
Deputatul rus a ameninţat cu o reacţie dură din partea Rusiei dacă Moldova va demara un proces de aderare la Blocul Nord-Atlantic.
”Un lucru e să faci o astfel de declarație și cu totul altul este când statul chiar intră în alianța militară. De obicei, noi reacționăm la acțiunile întreprinse. În ultima perioadă, Republica Moldova ne întristează cu un șir de decizii ale sale”, a declarat Kalașnikov.
Oficialul de la Moscova a speculat în declaraţiile sale cu pretinsa apărare a intereselor vorbitorilor de limbă rusă din Republica Moldova. Dacă ei cred că, la fel ca Finlanda și Suedia, pe neobservate și rapid se vor folosi de situație și vor intra în NATO și nu vor fi consecințe pentru propriul stat, atunci ei trebuie să-și aducă aminte de altceva. Și anume, trebuie să-și aducă aminte de faptul că în Finlanda sunt două limbi de stat și acolo sunt respectate popoarele care locuiesc pe teritoriul lor. Iar în Moldova este Găgăuzia și Transnistria, care este populată de vorbitori de limbă rusă, care și-au exprimat demult voința, încă la începutul anilor '90”, a spus Kalașnikov.
Amintim că deputatul rus Andrei Klimov a criticat-o dur pe preşedinta Maia Sandu pentru declaraţiile privind o eventuală renunțare la neutralitate și apropiere de NATO. Mai mult, senatorul rus a acuzat-o pe Maia Sandu că vrea să facă din Republica Moldova o provincie a României, pe care o consideră cea mai înapoiată țară din NATO.
Precizăm că, după începutul invaziei militare ruse în Ucraina, mai mulţi oficiali ruşi au lansat ameninţări şi au criticat conducerea de la Chişinău pentru poziţia prooccidentală şi anti-război.