main logo
1023

Deputat PSRM: Renunțarea la sistemul mixt a fost condiția ACUM

Socialistul Vlad Batrîncea a fost întrebat, la emisiunea „Glavnoe” de la TVC21, de ce PSRM a votat, în cadrul noii majorități parlamentare cu ACUM, în favoarea renunțării la sistemul electoral mixt.

Deputat PSRM: Renunțarea la sistemul mixt a fost condiția ACUM

Întrebarea a venit în contextul în care anume socialiștii au făcut front comun cu PD, în 2017, pentru a institui acest sistem. Potrivit deputatului, aceasta a fost una dintre condițiile de formare a majorității, iar socialiștii au acceptat-o, transmite Știri.md cu referire la Agora.md.

„Renunțarea la mixt a fost condiția ACUM de formare a majorității și noi am acceptat. Când se va întoarce lucrurile la normal, poate vom reveni la discuțiile la tema asta: ce ar fi mai bine pentru cetățeni. Nici cei care sunt contra mixtului, nici cei care sunt în favoarea acestui sistem nu pot astăzi să răspundă la întrebarea cum să implici în proces oamenii din diasporă și nu doar să le oferi dreptul de a vota, dar și de a candida. Nimeni nu spune nimic despre cetățenii din Transnistria”, explică Batrîncea.

Socialistul consideră că „dacă ar fi vorba despre un stat civilizat, de ce să nu fie sistem electoral mixt?”.

„Pe socialiști îi aranjează orice sistem. Problema era cine controlează procesul electoral. Pe noi, pe PSRM, ne-ar fi aranjat doar să schimbăm componența CEC, să facem regulă în listele electorale și anumite detalii. Dar a fost condiția ACUM și noi am respectat-o. Nu cred că interesele PSRM foarte mult vor avea de suferit”, a conchis Vlad Batrîncea.

Amintim că sistemul electoral a trecut de la proporțional la mixt pe 5 mai 2017, cu votul a 74 de deputați PD și PSRM.  

Cu puțin timp înainte de vot, proitectul votului uninominal și proiectul votului mixt au fost comasate și votate în grabă. Votul comun PD-PSRM a servit drept motiv pentru care PAS și PPDA i-au acuzat pe oponenți de o înțelegere, în pofida unei aparente rivalități. Schimbarea sistemului electoral a generat prosteste, critici și un aviz nefavorabil din partea Comisie de la Veneția.  

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării