Deputat: Pentru prima dată în istoria Moldovei există un plan de țară
Pentru prima dată în istoria sa, Republica Moldova are un plan de țară, cu obiectivul fundamental de aderare la marea familie europeană. Totuși, vectorul poate fi schimbat rapid de partidele proruse și partidele proruse îmbrăcate în haine europene, prin intermediul cărora Kremlinul vrea să controleze din nou acțiunile Chișinăului.

Deputatul PAS, Vasile Grădinaru, a declarat în platoul emisiunii „Ora Expertizei” că mai ales în aceste momente, este deosebit de important ca partidele de opoziție să se consolideze în jurul actualului partid de guvernare, în fața dușmanului extern al Republicii Moldova, care este nimeni altul decât Federația Rusă, transmite Știri.md cu referire la jurnal.md.
Alesul poporului a subliniat că Republica Moldova are, pentru prima dată în cele peste trei decenii de la obținerea independenței, un real plan de țară, obiectivul central al acestuia fiind aderarea la Uniunea Europeană cât de curând posibil.
Vorbind despre independența țării, Grădinaru a ținut însă să precizeze că până să preia PAS guvernarea, Chișinăul a fost independent doar pe foaie, în Constituție, în timp ce de facto Republica Moldova s-a aflat 30 de ani la cheremul Moscovei. Federația Rusă a reușit cu succes să domine din 1990 țara noastră pe toate cele trei planuri - și energetic, și economic, și politic.
„Pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, există un plan de țară, de când a venit PAS la guvernare. Și vă voi spune de ce. Noi dintotdeauna am avut scris în Constituție că Republica Moldova este un stat independent, dar asta a fost doar în Constituție și atât. Economic - am depins de exporturile în Federația Rusă; energetic - am depins de Federația Rusă; politic - am depins de Federația Rusă, pentru că erau puși tot felul de conducători. Ce am făcut noi când am venit - am spus că trebuie să devenim independenți cu adevărat. Și de la bun început, am început să devenim independenți energetic.
Astăzi, se dovedește că deși e un pic mai scump, asta a fost calea corectă. Noi avem gaz, chiar dacă e un pic mai scump. În stânga Nistrului însă ce se întâmplă? Nu este. Același lucru și cu energia electrică. Se discută diferite proiecte de infrastructură ca să ne unim la linii electrice cu România, astfel încât să fim independenți și sub aspectul energiei”, a menționat Grădinaru.
Kremlinul nu s-a limitat însă doar la promovarea unor partide pro-ruse pe față. Mai nou, strategii electorali de la Moscova au reanimat mai multe personaje politice altădată vădit pro-ruse, pe care „le-au îmbrăcat” în haine europene, în încercarea disperată de a sparge unitatea electoratului proeuropean.
„Este evident însă că Federația Rusă a înțeles inclusiv din scrutinul de anul trecut că partidele proeuropene și societatea Republicii Moldova își dorește integrarea europeană. Acum, ei văzând că cei care sunt declarați proruși nu sunt suficienți ca să acumuleze 50% la parlamentare, au făcut ceea ce fac acum. Rusia a îmbrăcat câteva partide în haine europene și l-au numit „Alternativa”, de parcă noi nu știm că asta e alternativa rușilor. Deci, ei ori ne dau un partid cu Dodon în frunte, ori altul îmbrăcat care e tot de-al lor. E foarte clar că Rusia încearcă să consolideze centrul și centrul stânga, deși partidele astea nu sunt de stânga - ele sunt pro-ruse pur și simplu”, a explicat deputatul.
Parlamentul a reamintit că Federația Rusă este dușmanul real al Republicii Moldova, iar acest fapt se stipulează inclusiv în strategia de securitate a țării. De aceea, acesta a îndemnat ca partidele, mai ales de opoziție, să se consolideze alături de actualul partid de guvernare pentru a nu admite ca Rusia să preia puterea prin intermediul a tot felul de formațiuni politice ghidate de la Kremlin și aservite în totalitate acestuia.
„E foarte important ca și noi să ne consolidăm, și partidul de guvernare, dar și partidele de opoziție, pentru a continua eforturile de până acum ale Republicii Moldova. Toate partidele trebuie să înțeleagă cine este dușmanul nostru. Dușmanul nostru, și asta e scris inclusiv în strategia de securitate, este Federația Rusă. Ea e cea care prin diferite partide care sunt și organizații criminale, încearcă să ajungă la putere pentru a pune la cheremul Rusiei Republica Moldova”, a conchis Vasile Grădinaru.