Declarație comună la summitul de azi: UE sprijină integrarea europeană
Uniunea Europeană sprijină ferm Moldova, pe calea sa de reforme, aderarea la UE. Acest fapt este consfințit în Declarația comună a Republicii Moldova și Uniunii Europene, adoptată în cadrul primului Summit Moldova – UE, desfășurat la Chișinău.

Documentul prevede accelerarea procesului de aderare, consolidarea cooperării în domeniile securității, energiei și digitalizării, precum și investiții majore pentru dezvoltarea economică și întărirea rezilienței democratice a țării, transmite Știri.md cu referire la ipn.md.
În declarație se menționează că Moldova și UE își exprimă sprijinul comun pentru pace, securitate, stabilitate și prosperitate în întreaga Europă.
UE condamnă, în noua declarație, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și acțiunile hibride desfășurate împotriva Moldovei. Totodată, comunitatea reconfirmă sprijinul european pentru suveranitatea, stabilitatea și dezvoltarea economică a țării, inclusiv prin Misiunea de Parteneriat a UE în Moldova (EUPM) și alte instrumente de sprijin.
Documentul recunoaște eforturile Moldovei în consolidarea statului de drept, independența justiției și combaterea corupției. Declarația evidențiază că aceste reforme sunt esențiale pentru integrarea europeană și consolidarea democrației.
De asemenea, Uniunea Europeană a salutat Planul de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro, menit să stimuleze dezvoltarea durabilă, crearea de locuri de muncă și integrarea economică în Piața Unică Europeană, fiind deja debursată o tranșă inițială de 270 milioane euro.
Comunitatea europeană apreciată Moldova pentru progresele privind securitatea energetică și diversificarea surselor de energie, iar UE dă asigurări că va sprijini în continuare reformele din sector, interconectarea cu piața europeană și implementarea acquis-ului comunitar în domeniu.
Documentul condamnă tentativele Rusiei de a submina alegerile din Moldova, – prin corupție electorală, interferențe informaționale și presiuni externe, și subliniază importanța unui proces electoral liber și corect, cu sprijinul UE. La fel, UE recunoaște potențialul Moldovei ca nod regional de transport și susține implicarea sa activă în Rețeaua Transeuropeană de Transport, pentru o integrare profundă în infrastructura continentală.
Părțile semnatare și-au reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, în granițele sale recunoscute la nivel internațional, și solicită retragerea tuturor forțelor militare și a munițiilor rusești din regiunea transnistreană a Moldovei.