main logo
1626

Declarația președintelui Comisiei Helsinki privind situația din Moldova

Schimbarea regulilor jocului pentru că uneia dintre părți nu-i place rezultatul unui acord, nu reflectă angajamentul față de democrație pe care îl așteptăm să îl vedem într-un stat participant la OSCE.

Declarația președintelui Comisiei Helsinki privind situația din MoldovaFoto: contact.az

Cel puțin aceasta se arată în declarația președintelui Comisiei Helsinki de la Washington, în legătură cu evenimentele politice de la Chișinău, transmite Știri.md cu referire la Unimedia.

„Urmăresc evoluțiile din Moldova cu îngrijorare. Schimbarea regulilor jocului pentru că uneia dintre părți nu-i place rezultatul unui acord, nu reflectă angajamentul față de democrație pe care îl așteptăm să îl vedem într-un stat participant la OSCE. Salut formarea unei coaliții democratice legitime și aștept cu nerăbdare să sprijin aspirațiile euro-atlantice ale poporului moldovenesc".

Alegerile din Moldova de la sfârșitul lunii februarie au condus la împărțirea aproape egală a Parlamentului între trei partide majore - Partidul Socialist, Partidul Democrat și blocul ACUM. 

Potrivit Constituției moldovenești, un nou Parlament are maximum trei luni de la alegerea sa pentru a forma un guvern. Alegerile au fost validate pe 9 martie.

În ultimele trei luni, părțile au negociat fără succes pentru a forma un guvern de coaliție. La 8 iunie, chiar înainte de termenul limită pentru dizolvarea parlamentului, negocierile de ultimă oră au dus la un acord între PSRM și ACUM. 

Cu toate acestea, acordul a fost imediat contestat de Partidul Democrat, iar noua coaliție a fost declarată ilegală de către Curtea Constituțională a Moldovei pe motiv că negocierile au depășit termenul de trei luni. Majoritatea moldovenilor credeau că termenul de trei luni va fi pe 9 iunie.

Curtea a susținut că trei luni înseamnă 90 de zile, ceea ce face termenul limită de 7 iunie. Decizia instanței este în prezent examinată de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, cunoscută și sub denumirea de Comisia de la Veneția a Consiliului Europei”, se arată în declarație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării