main logo
588

Declarația Platformei DA privind privatizarea mai multor întreprinderi

După privatizarea controversată a companiei „Air Moldova”, Platforma Demnitate și Adevăr a examinat cu atenție eventuala privatizare a unor întreprinderi importante de stat, preconizată pentru octombrie-noiembrie 2018.

Declarația Platformei DA privind privatizarea mai multor întreprinderi

„Statul propune spre vânzare 85 % din acțiunile S.A. "Gara Nord". Prețul de comercializare stabilit este de puțin peste 18 mln. lei. Totodată valoarea totală a activelor companiei depășește 37 milioane lei. Anul trecut întreprinderea a avut un profit net de circa 0,5 mln. lei. În 2016 acest profit era puțin sub un milion de lei. Datoriile totale ale S.A. ”Gara Nord” sunt de aproximativ 7 mln. lei, însă din acestea aproape jumătate sunt indicate ca alte datorii, fără descifrarea clară a acestora.

În aceste condiții este total inexplicabil de ce este nevoie de privatizat întreprinderea respectivă, dacă ea este perfect profitabilă cel puțin în ultimii doi ani. Este suspicios și faptul că nu sunt detaliate acele alte datorii în sumă de 3,2 mln. lei și nu este argumentat în niciun fel prețul vânzării de 18,3 mln. lei, raportat la valoarea activelor întreprinderii”, se arată într-un comunicat emis de Platforma DA.

O altă întreprindere supusă privatizării este Societatea pe Acțiuni “Tutun-CTC”, transmite Știri.md.

„În acest caz persistă și mai multe semne de întrebare. Statul propune privatizarea acestei companii strategice cu active în valoare totală de peste 390 mln. lei doar cu circa… 165 mln. lei! Atenționăm că anul trecut SA “Tutun CTC” a avut un profit net de aproape 13 mln. lei. Doi ani la rând compania achită în bugetul de stat dividende în sumă de peste 7 mln. lei. Totodată, compania ”Tutun-CTC” și-a redus datoriile de la 30 la 18 mln. lei într-un singur an. Nu există nicio justificare plauzibilă în privința necesității privatizării acestei entități. Dar chiar dacă asemenea argumente ar exista, prețul de vânzare propus este unul absolut  derizoriu. Pentru comparație, întreprinderea “Barza Alba” este scoasă la vânzare la un preț de două ori mai mare decât SA Tutun CTC, deși suma datoriilor este dublă față de monopolistul în producerea țigărilor în Moldova, iar valoarea activelor este mai mică cu aproximativ 30 mln. lei”, mai scrie în comunicat.

Platforma DA se arată îngrijorată de intenția statului de a face privatizări extrem de contradictorii. 

„Suntem indignați de totala lipsă de transparență și de inconsistența justificării procedurilor de privatizare, organizate de actualul regim mafiot. Constatăm că așa numitele licitații și concursuri care vizează înstrăinarea patrimoniului de stat sunt dubioase și nu contribuie la eficientizarea managementului întreprinderilor și la acumularea mijloacelor financiare în bugetul de stat. Dimpotrivă, ele sunt parte a unui proces cras de falimentare artificială a întreprinderilor cu capital public și delapidare majoră în ajunul alegerilor. Este evident că guvernarea, anticipând propria prăbușire, încearcă prin multiple scheme criminale să îmbogățească rapid un grup preferențial de escroci. Platforma DA cere imperios Guvernului Plahotniuc-Filip să renunțe la privatizări și concesionări absolut nemotivate, dubioase, ale obiectelor strategice din domeniul public, create de zeci de generații ale locuitorilor țării”, se mai arată în declarație.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării