main logo
1888

De unde știa Dodon despre descinderile la BNM din această dimineață?

Președintele Igor Dodon se pare că știa despre acțiunile Procuraturii Generale din această dimineață la Banca Națională a Moldovei și reținerea a patru persoane, foști și actuali conducători ai BNM: Dorin Drăguțanu, Emma Tăbârță, Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

De unde știa Dodon despre descinderile la BNM din această dimineață?Foto: captura video

Cel puțin, asta reiese din declarațiile pe care le face în noul său episod „Președintele Răspunde”, care din motive neclare a fost publicat azi, joi, în condițiile în care, tradițional, acesta apărea în ziua de vineri. Deși încearcă să ofere o explicație, aceasta este destul de stângace, transmite Știri.md cu referire la Realitatea.md.

Din filmuleț, nu e prea clar când anume a fost făcută înregistrarea video, aceasta având loc în interior. În episodul său Igor Dodon face referire la vizita sa de la Bruxelles din această săptămână, dar face și o referință la deputatul căutat internațional Ilan Șor, care nu a avut alte apariții în ultima vreme, cu excepția conferinței de presă pe care a susținut-o aseară, după ora 18:00.

În altă ordine de idei, președintele țării face trimitere la „negocierile PD-PSRM” și „ședința Consiliului Republican al PSRM”, anunțate ieri, și mai spune că „a fost creat grupul de negocieri din partea Partidului Socialiștilor care începe negocierile cu Partidul Democrat și eu cred că joi, vineri, săptămâna viitoare...”

În aceste condiții, putem concluziona că filmările au avut loc în seara zilei de miercuri, 4 martie. Totuși, nu este prea clar de ce episodul a fost publicat joi, și nu vineri.

În postarea sa de pe Facebook, Igor Dodon a făcut trimitere la „agendă” - „publicăm o nouă ediție ”Președintele Răspunde”, un pic mai devreme în această săptămână. Din cauza agendei am schimbat ziua filmărilor”, a scris șeful statului în postarea sa.

Și anterior filmările aveau loc în ziua de joi, episoadele fiind publicate vineri. Astfel, nu este prea clar cum „agenda” sa sau a consilierilor săi i-ar fi împiedicat să publice acest episod, tradițional, în ziua de vineri.

Răspunsul însă pare a se regăsi în acțiunile Procuraturii pe cazul „furtului miliardului”, la care Igor Dodon face referință în filmarea sa. În speță, potrivit lui Igor Dodon, „principala întrebare din partea Bruxellesului este cu „furtul miliardului””, iar „ei au dreptate”, consideră președintele.

„Noi am discutat săptămâna aceasta la Bruxelles și am explicat, oameni buni Procuratura până acum, până a venit domnul Stoianoglo, în mare parte s-a ocupat de crearea „bulelor de săpun”. Marea majoritate a dosarelor deschise pe „furtul miliardului”, ele au fost deschise așa, și împărțite în sute [de] direcții, ca să nu fie niciun rezultat. În favoarea lui Șor, în favoarea la toți care s-au ocupat de furtul ăsta al miliardului.

Și acum, când noi am început să ne ocupăm mai serios, vedeți că sar ca „probșile” (n.r. dopurile) în sus. Și Șor, și Candu, și toți. De ce și de ce mă atacă pe mine și pe toți absolut? Lucrul ăsta e evident. Pentru că noi avem altă abordare, noi gata – îi ajungem.

Și vedeți în ultimele zile, și o să vedeți ce va urma... Vor fi acțiuni foarte prompte din partea organelor de control, care ne-au informat la Consiliul Suprem de Securitate. Și acest mesaj nu este doar pe extern, dar este și un mesaj puternic pe intern”, s-a referit Igor Dodon la subiectul dat.

Totuși, ultima dată, Consiliul Suprem de Securitate s-a întrunit în ședință la data de 21 ianuarie curent, care a fost și prima ședință a CSS din acest an. Puțin probabil că, la data de 21 ianuarie, cu mai mult de șase săptămâni înainte, Procuratura Generală cunoștea despre acțiunile care urma să le întreprindă la data de 5 martie.

În aceste condiții, întrebarea „de unde știa Igor Dodon despre acțiunile Procuraturii la BNM?”, rămâne deschisă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării