main logo
6009

De ce Putin evită întâlnirea cu Zelenski? Experții explică miza

Rusia încearcă să transforme ideea unui armistițiu într-o strategie de consolidare militară și de câștig geopolitic, susțin experții. Potrivit lor, Vladimir Putin evită o întâlnire cu Vladimir Zelenski, deoarece Moscova nu și-a atins încă obiectivul strategic de a împiedica Kievul să devină o democrație funcțională și membră NATO, iar comunitatea internațională e cea care poate influența cursul negocierilor.

De ce Putin evită întâlnirea cu Zelenski? Experții explică mizaFoto: moldova1.md

Rusia tergiversează negocierile de pace pentru a forța un armistițiu în propriul avantaj, afirmă expertul în dezinformare Rufin Zamfir, analist strategic pentru Balcanii de Vest, transmite Știri.md cu referire la moldova1.md.

„Nu are niciun interes să avanseze în negocierile de pace. Rusia mizează pe tergiversarea dialogului, mimând dorința de negociere, doar pentru a-și consolida pozițiile militare. Acest lucru îi va permite, într-o fază ulterioară, să intre într-un scenariu real de armistițiu. Putin nu și-a îndeplinit obiectivele: împiedicarea Ucrainei, să devină o democrație independentă și suverană, parte din NATO. El este încă departe de a-și realiza visul imperialist. Comunitatea internațională, în care SUA reprezintă principalii factori de influență, are rolul în modelarea procesului decizional”, a declarat Rufin Zamfir.

Expertul în securitate Andrei Curăraru susține că Kremlinul încearcă să obțină un avantaj de imagine, iar negocierile au fost lansate mizând pe refuzul Kievului. Manevra a eșuat, ceea ce a întors presiunea asupra Moscovei.

„E clar că Putin nu ar dori niciodată să se întâlnească fizic cu Zelenski, însă acest „teatru” în doi, în fața lui Trump, continuă. Totul depinde de modul în care un eventual armistițiu ar fi că Kremlinul are nevoie de un control ferm asupra frontului, pentru a intra în negocierile directe cu SUA dintr-o poziție de forță, în speranța impunerii unor condiții geopolitice favorabile”, a menționat Andrei Curăraru.

Politologul Marin Gherman consideră că Putin urmărește discuții „de la egal la egal” doar cu lideri precum Donald Trump, evitând un dialog direct cu Zelenski.

„Putin a dorit să discute doar cu lideri globali. El dorește să stea la negocieri cu Donald Trump și să discute despre Ucraina în absența Ucrainei. De aici și efortul de a muta discuția de la o încetare a focului la o negociere care să abordeze cauzele fundamentale ale conflictului. Zelenski vrea să-i demonstreze și lui Trump că Rusia poartă vina acestui război”, a menționat Marin Gherman.

Expertul în politici UE Laurențiu Pleșca a atenționat că lipsa de disponibilitate a Moscovei pentru negocieri reale determină Occidentul să aplice o nouă strategie.

„Este nevoie mai întâi să existe un armistițiu de încetare a focului, iar apoi negocieri bilaterale. (...) Neprezentarea lui Vladimir Putin înseamnă că, practic, Rusia refuză vehement orice pace durabilă în Ucraina, iar statele europene și Statele Unite vor acționa, în consecință, în cazul în care această întâlnire nu va avea loc”, a declarat Laurențiu Pleșca.

Negocierile dintre Ucraina și Federația Rusă sunt marcate de poziții ireconciliabile privind teritoriile ocupate, constată comandorul român în rezervă Sandu-Valentin Mateiu.

„Ucrainenii nu vor accepta cererile Kremlinului: să piardă la masa negocierilor ceea ce nu au pierdut pe câmpul de luptă. Ar însemna ca rușii să obțină ceea ce nu au reușit prin război. Geopolitic, UE și SUA joacă un rol esențial în conturarea cadrului diplomatic. Europenii vor încerca să fie reținuți, deoarece trebuie să-și sincronizeze eforturile cu SUA”, a declarat Sandu-Valentin Mateiu.

Expertul WatchDog Eugen Muravschi afirmă că Moscova nu are credibilitate, iar o pace stabilă nu poate fi obținută fără garanții din partea aliaților internaționali.

„În momentul în care Rusia are avantajul militar sau este în ofensivă, Putin nu va face cedări. Rusia trebuie pusă pe picior defensiv, iar Ucraina să împingă trupele ruse de pe teritoriul său. (...) Nu cred că Rusia ar fi gata de pace. Dacă Rusia nu vrea armistițiul – nu vrea nici pace. Vladimir Putin minte iar. Pentru a avea pace, e nevoie în primul rând de garanții din partea Occidentului. Fără ele, orice pace va fi doar temporară”, a menționat Eugen Muravschi.

Negocierile directe pentru încetarea războiului ruso-ucrainean reîncep astăzi, 15 mai, în Turcia, la Istanbul – primul astfel de format din ultimii trei ani. Întâlnirea are loc în absența lui Vladimir Putin și Donald Trump. Kremlinul a transmis că delegația rusă va fi condusă de consilierul prezidențial Vladimir Medinski. Delegația SUA este condusă de secretarul de stat Marco Rubio. 

Vladimir Zelenski participă la negocierile de pace după ce oficiali americani și europeni l-au convins că prezența sa ar consolida poziția Ucrainei. El a declarat că va participa efectiv la negocieri doar dacă Putin se alătură, menționând că „toate răspunsurile despre acest război sunt la Moscova”.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării