Cum sunt recrutați transnistrenii să lupte de partea Rusiei în Ucraina
Tinerii și bărbații din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, care au cetățenie rusă, sunt ademeniți pe rețelele de socializare să lupte ca „voluntari străini” din partea Rusiei împotriva Ucrainei.
„Apărați-vă Patria! Serviți cu onoare”. Astfel de anunțuri au început să fie difuzate pe Viber și Telegram, destinate locuitorilor din regiunea transnistreană și din UTA Găgăuzia - „Pridnestrovie” și „Gagauzskaia respublika”, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.
Politicianul prorus Alexandr Kalinin a anunțat crearea detașamentului „Dnestr”, destinat să includă „moldoveni dispuși să participe la război”. Întrebări precum „Am vreo șansă să ajung la SVO (operațiunea specială militară)?” sunt adresate pe canalele de Telegram dedicate recrutării.
Andrei, un locuitor din Tiraspol, a dezvăluit că lucrează ca montator de ferestre la o fabrică din Bender și că așteaptă prelungirea pașaportului rusesc expirat de către punctul consular al Federației Ruse din Tiraspol, pentru a putea călători în Federația Rusă.
Situația ridică îngrijorări cu privire la implicarea din ce în ce mai mare a locuitorilor din regiunea transnistreană în conflictul dintre Rusia și Ucraina și la impactul acestei recrutări asupra stabilității regionale.
Andrei aspiră să se alăture detașamentului „Dnestr”, motivând că acolo sunt „frații noștri”, „oameni care împărtășesc aceleași idei” ca și el.
Administratorul canalului de recrutare „Moskovskii recruter” îi îndeamnă pe bărbații din regiunea transnistreană să obțină pașaportul rusesc și livretul militar rusesc pentru a putea călători la Moscova și a se alătura detașamentului. Promisiunile includ cazare la un hostel și sprijin pentru perfectarea livretului militar.
Recrutorii chiar promit unora că le vor rambursa cheltuielile de călătorie și îi sfătuiesc pe alții să împrumute bani de la rude, cu promisiunea că vor restitui datoria odată cu primirea primelor plăți.
Pentru că rutele directe lipsesc, moldovenii din regiunea transnistreană sunt sfătuiți să călătorească în Federația Rusă prin intermediul altor țări, fie cu avionul de la Chișinău, cu escală în Istanbul sau Dubai, fie cu autocarul, evitând astfel teritoriul Ucrainei.
Această tendință ridică îngrijorări privind escaladarea situației în regiune și implicațiile pentru stabilitatea regională. Europa Liberă va continua să urmărească îndeaproape dezvoltările legate de această problemă.
Spuneți că sunteți voluntar pentru detașamentul „Dnestr”
Europa Liberă a investigat și a contactat acești recrutori pe Telegram, descoperind că pentru a intra în detașamentul „Dnestr”, doritorii trebuie să îndeplinească anumite criterii. Acestea includ vârsta cuprinsă între 18 și 59 de ani, cetățenia rusă sau solicitarea de cetățenie rusă și deținerea unui livret militar.
Documentele menționate sunt suficiente pentru a semna „un contract de voluntariat” cu Ministerul rus al Apărării, însă formalitățile trebuie să fie încheiate la Sankt Petersburg.
Voluntarilor li se promite o plată unică de 500.000 de ruble (4.800 de euro) și un salariu lunar de 220.000 de ruble (2.100 de euro), cazare, trei mese pe zi, asigurare de viață, statut de „veteran al acțiunilor militare” și indemnizații în caz de rănire sau deces, de la trei până la 12 milioane de ruble (între 29.000 și 116.000 de euro).
„Mâine, la ora 09:00, să fiți la biroul de înrolare militară din districtul Vasileostrovski. Mergeți la etajul trei, biroul 54. Trebuie să spuneți: „Sunt voluntar pentru detașamentul „Dnestr”””, a explicat recrutorul.
Detașamentul „Dnestr” se evidențiază ca singura formațiune militară care recrutează activ și deschis cetățeni moldoveni. Situația capătă o nuanță suplimentară în contextul în care, la sfârșitul lui noiembrie 2023, Alexandr Kalinin a fost privat de cetățenia Republicii Moldova. Acesta a fost pus sub învinuire de procurorii moldoveni pentru acuzații precum mercenariatul, propagarea războiului și incitarea la acțiuni violente. UE și Canada l-au inclus în listele de sancțiuni, considerându-l un „colaborator al Kremlinului” în teritoriile ucrainene ocupate de armata rusă.
Câți moldoveni au fost recrutați de Kalinin pentru conflictul din Ucraina rămâne necunoscut, atât pentru autorități, cât și pentru public. Kalinin nu oferă cifre concrete, dar exprimă încredere în creșterea formațiunii militare în viitor. Într-un interviu acordat ziarului rus „Vzglead” și publicat pe 1 februarie, el afirmă: „Vom crește și vom deveni o armată”.
Pe rețelele de socializare, politicianul Alexandr Kalinin publică în mod regulat fotografii cu presupuși membri ai detașamentului „Dnestr”, încercând să îi atragă pe moldoveni să se alăture conflictului din Ucraina. Într-o înregistrare video postată pe Facebook, Kalinin a descris un grup de luptători străini ca fiind membri ai detașamentului său, menționând în mod specific un nigerian numit „Vanika”, care ar fi responsabil de bucătărie în ziua respectivă.
Cu toate acestea, investigații ulterioare au arătat că „Vanika” luptă de fapt în batalionul „Skif” al brigăzii de cazaci „Terek”, conform unui articol publicat în ziarul „Vzglead” despre străinii implicați în conflictul din Ucraina.
Cu toate acestea, Kalinin continuă să folosească imaginea nigerianului în alte postări, încercând să-și promoveze agenda și să atragă mai mulți voluntari moldoveni pe front.
Citește întreaga investigație aici.