main logo
3756

Cum se acaparează terenurile publice sau de ce a fost arestat primarul de la Trușeni

O schemă de înstrăinare a circa 3 hectare de pădure din extravilanul comunei Trușeni a fost pusă în aplicare de către un grup de afaceriști, din care fac parte factori de decizie din administrația locală.

CrimeMoldova: De ce a fost arestat primarul de la Trușeni

Prin falsificări de documente, terenul împădurit a fost alipit la o întovărășire pomicolă și împărțit în loturi a câte 4-8 ari, care erau înregistrate pe persoane interpuse. Ulterior, loturile erau vândute ca terenuri pentru construcție contra 1 mie de euro pentru un ar. Schema ar fi fost dusă la bun sfârșit, dacă la o anumită etapă frauda nu ar fi fost observată de către un specialist de la Întreprinderea de Stat Cadastru, care a sesizat Cancelaria de Stat a Guvernului, transmite Ştiri.md cu referire la CrimeMoldova

Este vorba de o pădure de lângă întovărășirea pomicolă Bostancea, hotarele căreia se mărginesc cu proprietățile deputatului Chiril Lucinschi și ale milionarului Anatol Stati.

truseni_drona1.png

Potrivit documentelor, din schemă ar face parte primarul comunei Trușeni, PDM-stul Ion Apostol, fostul inginer cadastral, Dinu Severin, socrul acestuia, Mihail Barac, precum și ex-președintele întovărășirii pomicole Bostancea, Stas Blagoslovitu.

La începutul lunii curente, CNA a anunțat despre deconspirarea unei scheme de înstrăinare a terenurilor din Trușeni prin intermediul unei întovărășiri pomicole.

Potrivit oamenilor legii, membrii grupării înstrăinau terenurile de la întovărăşirea pomicolă din localitate şi le vindeau persoanelor terţe. Pentru a da o tentă legală, bănuiţii ar fi falsificat certificate de proprietate, dându-le numere de înregistrare fictive. De regulă, cumpărătorii primeau dreptul de proprietate cu un număr de înregistrare din anii 90, atunci când s-ar fi constituit întovărăşirea pomicolă. Tranzacţiile, de facto, se desfăşurau în perioada de după anii 2000. CNA a anunțat despre reținerea a trei persoane, printre care Ion Apostol, Mihail Barac și ex-președintele întovărășiri pomicole din Trușeni, Stas Blagoslovitu. Ion Apostol a fost plasat în arest la domiciliu, iar ceilalți 2 au primit mandate de arestare pe un termen de 30 de zile.

Ion Apostol.png

Ion Apostol

Deși procurorii nu au oferit mai multe amănunte despre dosarul în care este învinuit Ion Apostol, trușenenii consideră că ar fi vorba de terenul împădurit de lângă Bostancea.

Casa_apostol.png

Domiciliul lui Ion Apostol

Pădurea, împărțită în parcele

Schema de înstrăinare a terenurilor, conform documentelor, a început să fie pusă în aplicare în vara anului 2014.

La data de 4 iunie, 2014, Consiliul comunal Trușeni a adoptat o decizie privind formarea de bunuri imobile. Potrivit deciziei, în cadrul ÎP Bostancea au fost formate 15 loturi pomicole noi.

Ulterior, în schemă s-a implicat Dinu Severin, care la momentul respectiv deținea funcția de inginer cadastral la Primăria Trușeni, și socrul său, Mihail Barac, care controlează Întreprinderea Geoinfosistem.

Dinu Severin cu soția Tatiana.png

Dinu Severin cu soția Tatiana. Sursa: facebook.com

Aceștia au perfectat pentru fiecare porțiune din pădurea de la Bostancea dosare cadastrale, care au fost aprobate prin semnătură de către primarul Ion Apostol.

Proprietari fictivi pentru terenurile din pădure

Ulterior, loturile au fost înregistrate pe numele unor persoane interpuse. În schemă a fost inclus președintele de atunci al ÎP Bostancea, Stas Blagoslovitu, o persoană cunoscută în show-business, ca autor de videoclipuri. Unul din cele mai populare videoclipuri este cel al interpretei Diana Grigor, în care apare fostul avocat, Valerian Mânzat.

Stas Blagoslovitu.png

Stas Blagoslovitu. Sursa: facebook.com

Blagoslovitu a perfectat pe numele mai multor persoane adeverințe de membri ai ÎP Bostancea, datate cu 10 și mai mulți ani în urmă. Potrivit adeverințelor eliberate de către Blagoslovitu, aceștia dețineau în cadrul întovărășirii Bostancea loturile de teren în pădure.

Precizăm, că printre „deținătorii” de terenuri în pădure au ajuns locuitori din raioanele Rezina, Sângerei și Leova. Potrivit documentelor semnate de Stas Blagoslovitu, unii dintre aceștia au ajuns membri ai ÎP Bostancea pe când erau minori. De exemplu, Ștefan Goncear din Rezina ar fi ajuns membru al întovărășii pomicole pe când avea doar 11 ani. 

Întâmplător sau nu, la data de 2 aprilie, 2015, Stas Blagoslovitu a intrat în posesia unui teren 0,625 ari lângă vila sa de la Bostancea, unde a amenajat un iaz. Terenul respectiv a fost format ca bun imobil prin Decizia Consiliului Comunal Trușeni din 4 iunie, 2014. La 31 ianuarie, 2018, Blagoslovitu a vândut terenul cu tot cu iaz, iar peste două săptămâni Judecătoria Chișinău a aplicat sechestru asupra imobilului.

Vila lui Blagoslovitu.png

Vila lui Blagoslovitu

Iazul de lângă vila lui Blagoslovitu.png

Iazul de lângă vila lui Blagoslovitu

Pădurea, dată în proprietate privată

La finele anului 2014, în adresa Consiliului comunal Trușeni parvin mai multe cereri din partea „deținătorilor” de terenuri din pădurea de la Bostancea privind privatizarea loturilor. Deși pe unele din aceste cereri lipsește semnătura solicitantului, administrația publică de la Trușeni a acceptat cererile.

Planuri deturnate de Întreprinderea de Stat Cadastru

La 13 martie, 2013, Consiliul Comunal Trușeni a adoptat o decizie privind stabilirea hotarelor pentru ÎP Bostancea. Prin decizia respectivă, lui Dinu Severin i-a revenit sarcina de perfectare a dosarului cadastral, iar lui Ion Apostol de a asigura îndeplinirea deciziei. Astfel, în cadrul ÎP Bostancea au fost incluse și cele aproape 3 hectare de pădure.

harta hotarelor IP Bostancea.png

Ilegalitatea însă este observată de către angajații de la ÎS Cadastru, care au sesizat Procuratura Generală și Cancelaria de Stat.

Oficiul teritorial Chișinău al Cancelariei de Stat a solicitat în instanță anularea Deciziei Consiliului comunal Trușeni din 13 martie, 2015, iar în octombrie 2017, instanța a admis cererea.

În decembrie 2017, Consiliul Comunal Trușeni a adoptat o decizie, prin care este anulată decizia privind stabilirea hotarelor ÎP Bostancea, precum și deciziile de privatizare a loturilor din pădure.

În ianuarie 2018, consilierii raportează acest caz la CNA.

Defrișări cu amenințări și căutarea de cumpărători

În timp ce perfectau documentele pentru acapararea celor 3 hectare de pădure, persoanele implicate în schemă erau și în căutarea de cumpărători. Sergiu Lungu, proprietarul unei vile de pe teritoriul ÎP Bostancea, a plasat câțiva stupi în pădure. Peste câteva zile, Stas Blagoslovitu i-a cerut să ia stupii de acolo, motivând că terenul este în proprietate privată.

„Fostul președinte s-a apropiat de mama-soacră și i-a propus să cumpere un lot de 8 ari din pădurea de alături, cu 8 mii de euro”, ne-a comunicat Sergiu Lungu.

pădure.png

Președintele ÎP Bostancea, Ilie Topciu, ne-a comunicat că au fost efectuate și defrișări în pădure. Topciu ne-a mai spus că s-a împotrivit de mai multe ori acțiunilor predecesorului său, fapt pentru care a fost agresat și amenințat.

defrisare.png

Împotriva lui Blagoslovitu a fost depusă o plângere la Procuratură.

Consilierul local, Iurie Madan, a încercat să dezlege misterul cu hotarele ÎP Bostancea, dar primarul Ion Apostol i-a răspuns că în arhivă lipsesc documentele privind formarea întovărășirii pomicole și hotarele acesteia.

Răspunsul lui Apostol.png

Ce spun persoanele vizate

Ion Apostol, care se află în arest la domiciliu, nu a putut fi contactat, deoarece are telefonul închis. La fel, are telefonul închis și Dinu Severin. Ultimul a scris anteriorccelor de la CrimeMoldova că nu a fost reținut de CNA în dosarul de la Trușeni și s-a arătat deschis pentru o discuție. Ulterior, fostul inginer cadastral de la Trușeni nu ne-a mai răspuns la mesaje.

A răspuns celor de CrimeMoldova la mesaje Stas Blagoslovitu. Ex-președintele ÎP Bostancea a infirmat orice implicare în schema de acaparare a celor 3 hectare de pădure. Blagoslovitu ne-a mai declarat că nu a comis nicio ilegalitate și că nu a figurat niciodată în vreun dosar penal.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării