main logo
812

Cum motivează CSJ respingerea recursului avocaților lui Șor

Ilan Șor nu a respectat obligațiunile stabilite în sentința din 2017 prin care a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare.

Cum motivează CSJ respingerea recursului avocaților lui Șor

Acesta este unul dintre motivele invocate de Curtea Supremă de Justiției (CSJ) în decizia cu privire la respingerea recursului declarat de avocatul lui Șor împotriva încheierii Curții de Apel Cahul prin care a fost emis un mandat de arest pe numele liderului partidului „Șor” și anunțarea acestuia în căutare, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

La 26 iulie 2019, avocatul lui Șor a declarat recurs împotriva încheierii instanței de apel, invocând că instanţa nu i-a înmânat clientului său încheierea privind aplicarea măsurii preventive. Totodată, avocatul a invocat că Ilan Șor s-a aflat deja timp de 12 luni în arest preventiv, or, potrivit legislației, această măsură preventivă poate fi aplicată doar pentru un termen de cel mult 12 luni cumulativ.

La 31 iulie, Colegiul penal al CSJ a respins însă recursul avocatului, menționând că Ilan Șor a fost condamnat în 2017 la 7 ani și 6 luni de închisoare. Tot atunci, Judecătoria Chișinău i-a înlocuit măsura preventivă „arestul la domiciliu”, cu „liberarea provizorie sub control judiciar”, până la devenirea sentinţei definitive, fiindu-i stabilite următoarele obligaţiuni: 

  • să nu părăsească teritoriul Republicii Moldova, decât în condiţiile stabilite de către instanță; 
  • să comunice instanţei de judecată orice schimbare de domiciliu;
  • să se prezinte la instanţa de judecată ori de câte ori este citat; 
  • să nu săvârşească acţiuni de natură să împiedice aflarea adevărului în cauza penală.

Astfel, CSJ precizează Șor a încălcat obligațiunile impuse de instanță și anume: obligația de a se prezenta în faţa instanţei de judecată ori de câte ori este citat.

„La moment, nici Curţii de Apel Cahul, care examinează cererea de apel, și nici Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție nu le este cunoscut locul aflării inculpatului Șor Ilan, care nu a anunțat instanţa despre schimbarea domiciliului. La fel, nici apărătorii acestuia nu cunosc locul aflării lui”, este menționat în motivarea decizii CSJ.

Magistrații subliniază că fiind citat, Șor nu s-a prezentat în ședințele de la CA Cahul din 26 iunie și 25 iulie, fără să indice vreun motiv în acest sens, iar avocații acestuia nu au prezentat nicio informație care ar justifica absența. Respectiv, „încheierea instanţei de apel prin care a fost înlocuită măsura preventivă „liberarea provizorie sub control judiciar”, cu măsura preventivă „arestul preventiv” şi anunţarea în căutare a inculpatului este întemeiată juridic şi justificată de circumstanțele cauzei”.

În context, termenul de 12 luni, la care a făcut referire avocatul, CSJ menționează că acest aspect nu are relevanţă în respectiva speţă, or, acest termen este prevăzut de art.186 Cod de procedură penală, pentru „arestul preventiv” – ca măsură preventivă, însă Ilan Șor a fost deja condamnat.

Ministerul Afacerilor Interne a publicat anterior un comunicat de presă în care informa că l-a anunțat în căutare națională și internațională pe deputatul Ilan Șor după ce Curtea de Apel Cahul a emis un mandat de arestare pe numele acestuia.

Liderul Partidului „Șor” nu a mai apărut în spațiul public din momentul în care Partidul Democrat s-a retras în opoziție, iar procurorii susțin că acesta a plecat din R. Moldova prin Aeroportul Chișinău, fără a trece controlul vamal sau cel de frontieră.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării