Cum au marcat alegerile și referendumul evoluțiile politice din Moldova
2024 a fost un an al provocărilor pentru Republica Moldova. Cetățenii spun că l-au simțit ca pe un an greu din punct de vedere economic, iar politicienii îl consideră unul al deciziilor istorice. Momentul de cotitură a fost alegerea unui președinte proeuropean și validarea referendumului constituțional.

Majoritatea cetățenilor spun că anul 2024 a fost unul dificil pentru ei, cu o inflație în creștere, prețuri mari și un război la hotar, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
Și clasa politică recunoaște că a fost un an plin de provocări.
„A fost un an destul de complicat pe dosarul de securitate, cu foarte multe sfidări, cu foarte multe provocări. Cred că este timpul să deschidem mai larg porțile pentru un proces serios de reintegrare, așa cum îl așteaptă și partenerii noștri. Pentru asta avem nevoi și de stabilitate internă, foarte multe depind de cum vor evolua lucrurile în Ucraina vecină”, a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
„În primul rând am avut o creștere bună a elevilor care au mers în învățământul dual, cu 60 la sută. Am avut o creștere a celor care au ales să meargă la facultățile de pedagogie, am avut mai mulți absolvenți care după absolvire au mers să lucreze în școală. Pentru noi astea sunt cele mai importante rezultate”, a declarat ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun.
În ciuda dificultăților, Republica Moldova a reușit să avanseze în drumul spre integrarea europeană, iar validarea referendumului republican constituțional a fost unul dintre cei mai importanți pași, spun unii lideri politici.
„Nu a fost deloc ușor, poate și noi până la urmă nu ne-am făcut datoria conform planului de acțiuni, dar eu cred că s-au făcut foarte multe lucruri bune. Am reușit să ratificăm Convenția Europeană privind protecția animalelor de companie. Am reușit să ne alegem un președinte bun și să reușim la referendum”, a declarat deputata PAS Iulia Dascălu.
„Din punct de vedere profesionist este plin de regrete, pentru că multor proiecte legislative care au fost înregistrate nu le-a fost dat curs. Spre regret, guvernarea nu-și schimbă macazul și nu vrea consens. Ei merg pe ideea că proiectele lor legislative sunt trecute și majoritatea sunt cu încărcătură ideologică sau antisocială. Din acest punct de vedere îmi pare rău și mai avem de lucrat ca parlamentari”, a spus deputatul BCS Adrian Albu.
„De exemplu, anul acesta a fost un proiect la care eu am muncit încă din 2018 încoace, este vorba despre proiectul cu sanitația în școli. Anul acesta au fost făcute cele mai multe lucrări care cel mai probabil au fost făcute de la independența Republicii Moldova. Și cel mai probabil că în 2025 nu vor mai fi școli cu wc-ul afară. Acesta este cel mai mare lucru de care sunt mândru în acest an”, a menționat deputatul PAS Eugen Sinchevici.
„Noi am fost perfecți, noi am muncit foarte mult, noi am înaintat moțiuni. Moțiune simplă, moțiune de cenzură, noi am venit cu luări de cuvânt, am avut briefinguri și am fost foarte activi. La fiecare ședință de Parlament vedeți câte propuneri avem, doar că ele sunt respinse. Noi am făcut foarte multe pe filiera parlamentară”, a declarat deputata BCS Alla Darovannaia.
În anul 2025, clasa politică promite să muncească mai mult în interesul cetățenilor. De altfel aceasta este și una dintre așteptările oamenilor de la aleșii poporului.