Cum au evaluat deputații proiectul legii bugetului de stat 2022
Deputaţii Partidului "Acţiune şi Solidaritate" PAS, aflat la guvernare, şi deputaţii opoziţiei - Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor, Partidul "ŞOR" - au opinii diferite cu privire la proiectul bugetului de stat pentru anul 2022.

Potrivit Infotag, deputatul Denis Ulanov, prezentând poziţia fracţiunii "ŞOR", a spus că în loc de vremurile bune promise, noile autorităţi "au adus vremuri grele", transmite Știri.md.
"În campania electorală, partidul de guvernământ a promis prosperitate, salarii şi pensii mai mari, dezvoltare economică, democraţie şi libertate, oameni buni la conducere. Dar, în schimb, există o creştere a preţurilor pentru toate categoriile de bunuri şi servicii, datoria externă şi internă, dictatură şi discriminare.
Judecând după proiect, autorităţile nu îşi vor schimba abordările. Pentru că acest buget nu poate fi numit în niciun caz buget de dezvoltare.
Ei bine, se are în vedere măcar o creştere a salariilor, dar, în realitate, asta ţine mai mult de conducere, şi nu de cetăţeni, cărora le este deja greu.
Salariul unui profesor va creşte în medie cu 300 de lei, iar al înalţilor funcţionari (deputaţi) cu 1,5 mii de lei.
Mai mult, finanţarea de la bugetul partidelor politice va creşte cu 8 milioane de lei, bineînţeles, PAS care are un număr mai mare de deputaţi, va primi mai mulţi bani. Totodată, fondul de sprijin social va primi cu 11 milioane lei mai puţin decât în 2021", s-a indignat Ulanov.
Vicepreşedintele Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vlad Batrîncea, a descris astfel proiectul de buget: "iau bani de la cetăţeni din contul preţurilor şi tarifelor şi nu dau nimic în schimb".
"Unde sunt investiţiile promise, unde sunt proiectele care vor asigura creşterea? Arătaţi-ne proiecte care vor asigura dezvoltarea economică şi creşterea veniturilor.
Din păcate, nu am văzut nimic nou în acest proiect care ar putea duce la creşterea veniturilor bugetare", a recunoscut socialistul, spunând că partidul de guvernământ trebuie să-şi îndeplinească promisiunile electorale în ceea ce priveşte salariile şi pensiile", altfel pot fi considerate "populism".
Radu Marian, membru al partidului de guvernământ PAS, a spus că criticii proiectului "de parcă nu ar fi avut niciodată vreo legătură cu Guvernul până acum, nu au lăsat în urmă instituţii slabe corupte ale statului şi o economie vulnerabilă".
"Ei vorbesc de parcă ar fi uitat de furtul unui miliard. Şi ne spun că am promis democraţie şi libertate. Da, am promis libertate, dar nu celor care au furat miliardul.
Rămânem extrem de vulnerabili la şocurile externe. Şi nu ar trebui să presupunem că în trei luni cu o astfel de moştenire putem rezolva toate problemele.
Dar eu şi colegii mei de la Guvern vom depune eforturi pentru a ne îndeplini toate promisiunile făcute în campania electorală. Avem cel puţin patru ani înainte pentru a construi o ţară normală în care vrem să trăim", a spus Marian.